ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καλάθι της νοικοκυράς: Μέσω εφαρμογής οι τιμές για τα 50 βασικά προϊόντα στα σούπερ μάρκετ

Καλάθι της νοικοκυράς: Μέσω εφαρμογής οι τιμές για τα 50 βασικά προϊόντα στα σούπερ μάρκετ
Καλάθι της νοικοκυράς
Unsplash

Κάθε μεγάλο σούπερ μάρκετ θα έχει ένα καλάθι της νοικοκυράς, με 50 βασικά προϊόντα, στα οποία θα επιβάλλονται όσο το δυνατόν μικρότερες αυξήσεις.

Μέσω μιας ειδικής εφαρμογής θα γνωστοποιούνται οι τιμές για τα 50 βασικά προϊόντα στα σούπερ μάρκετ, μετά την συμφωνία που επετεύχθη χθες (5/10) μεταξύ των εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου και του υπουργείου Ανάπτυξης, με στόχο τη συγκράτηση των τιμών.

Κάθε μεγάλο σούπερ μάρκετ θα έχει ένα καλάθι της νοικοκυράς, με 50 βασικά προϊόντα, στα οποία θα επιβάλλονται όσο το δυνατόν μικρότερες αυξήσεις, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι το καλάθι της νοικοκυράς θα υπάρχει αναρτημένο, «ώστε να μπορεί ο κάθε καταναλωτής να δει τι αγοράζει και πόσο μπορεί να το αγοράσει.»

«Και θεωρούμε ότι τα σούπερ μάρκετ και η συμφωνία που έχουμε, πέραν της νομοθέτησης που θα κάνουμε, θα παρουσιάζουν προϊόντα τα οποία θα παλεύουν στην κυριολεξία τον πληθωρισμό», πρόσθεσε ο κ. Παπαθανάσης.

Τόνισε, δε, ότι «δεν έχουμε σταματήσει να συζητάμε με τα σούπερ μάρκετ. Το κάναμε και κατά την περίοδο της πανδημίας. Έχουμε βάλει ένα πλαφόν στο ποσοστό κέρδους. Κάτι το οποίο το ελέγχουμε γι’ αυτό και επιβάλλουμε πρόστιμα. Δηλαδή δεν θέλουμε να υπάρξει υψηλότερο ποσοστό κέρδους από αυτό που υπήρχε την 1/1/2021, τότε που λειτουργούσε ομαλά η αγορά. Τώρα τι κάνουμε; Ερχόμαστε και ζητάμε από τα σούπερ μάρκετ να δημιουργήσουν ένα καλάθι της νοικοκυράς με 50 προϊόντα. Τα απαραίτητα προϊόντα».

«Το τελευταίο εξάμηνο έχουμε πάνω από 3.000 ελέγχους, έχουμε επιβάλει πρόστιμα και συνεχίζουμε σε όλη την επικράτεια. Επομένως, τα συγκεκριμένα προϊόντα τα οποία θα παρακολουθούμε, θα είναι πολύ χαμηλά, έτσι ώστε να μην έχουμε τις αυξήσεις που δημιουργούν αυτές τις πληθωριστικές τάσεις και ταυτόχρονα θα μπορούν να εξυπηρετούν τους καταναλωτές, καθότι θα μπορούν να τα βλέπουν, θα μπορούν να συγκρίνουν», επεσήμανε.

Όσον αφορά την ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ότι θα εφαρμόσει από Δευτέρα μειωμένο ωράριο, σημείωσε ότι «εμείς θέτουμε το πλαίσιο. Το πλαίσιο δεν αλλάζει. Επομένως, ό, τι ίσχυε θα ισχύει. Από κει και πέρα, αν κάποιος έμπορος θέλει να κλείσει το μαγαζί του νωρίτερα, μπορεί να το κάνει. Αν ο εμπορικός Σύλλογος αποφάσισε να το κάνει αυτό, εμείς πάντως δεν θα αλλάξουμε ούτε πρόκειται να μειώσουμε το ωράριο γιατί είναι πολύ σημαντικό. Θέλουμε να συνεχιστεί η αγορά. Βρισκόμαστε σε μια επανεκκίνηση και μετά την πανδημία και σε μία εποχή πολύ δύσκολη. Δεν θέλουμε να απολέσουμε θέσεις εργασίας».