ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθωρισμό ρεκόρ ανακοινώνει σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ - To «12άρι» μας γυρνάει σχεδόν 30 χρόνια πίσω

Πληθωρισμό ρεκόρ ανακοινώνει σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ - To «12άρι» μας γυρνάει σχεδόν 30 χρόνια πίσω
Η Ελλάδα είχε τον έκτο υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη
Pixabay

Για να κλείσει η χρονιά με μονοψήφιο πληθωρισμό θα πρέπει η αποκλιμάκωση να αρχίσει από τον Οκτώβριο

Το μεσημέρι της Δευτέρας (10/10) ανακοινώνεται ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, και όπως όλα δείχνουν θα υπερβεί εκ νέου το 12%, σημειώνοντας ρεκόρ 29 ετών και επιστρέφοντας στο... 1993. Να θυμίσουμε ότι τον Νοέμβριο εκείνης της χρονιάς ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 12,3%.

Αν και τους δύο προηγούμενους μήνες υπήρξε μια μικρή αποκλιμάκωση, αυτό δεν φαίνεται ότι θα συνεχίσει καθώς επιστρέφει σε ανοδική τροχιά. Οι ανακοινώσεις της Eurostat δείχνουν ότι τον Σεπτέμβριο ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν στο 12,1% που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ από την είσοδο της χώρας στην Ευρωζώνη. Αυτό αναμένεται να επιβεβαιωθεί και το μεσημέρι της Δευτέρας από τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ.

Για το 2022, το υψηλότερο επίπεδο είχε καταγραφεί τον Ιούνιο, καθώς είχε φτάσει το 12,1%.

Η Ελλάδα είχε τον έκτο υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη

Να αναφέρουμε ότι, η Ελλάδα τον Σεπτέμβριο είχε τον έκτο υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και την υψηλότερη μεταβολή του δείκτη σε μηνιαία βάση, αφού αυξήθηκε κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Ο υψηλότερος πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο καταγράφηκε για μία ακόμη φορά στην Εσθονία (24,2%) και ο χαμηλότερος στη Γαλλία (6,2%).

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα είχε τον Σεπτέμβριο τον τρίτο υψηλότερο ενεργειακό πληθωρισμό, 53,3% (από 50,4% τον Αύγουστο), μετά την Ολλανδία (113,8%) και το Βέλγιο (67,2%). Ο ενεργειακός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο σε 40,8% από 38,6% τον Αύγουστο.