ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Εξοικονομώ 2021»: Εγκρίθηκαν πάνω από 28.000 αιτήσεις – Τι θα γίνει με τις ενστάσεις

«Εξοικονομώ 2021»: Εγκρίθηκαν πάνω από 28.000 αιτήσεις – Τι θα γίνει με τις ενστάσεις
Πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021»
Eurokinissi / φωτογραφία αρχείου

Το υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε την έγκριση του 1ου πίνακα προσωρινών αποτελεσμάτων, που αφορά σε 33 απορριπτέες αιτήσεις στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021».

Την έγκριση του 1ου πίνακα οριστικών αποτελεσμάτων, που αφορά σε 28.119 εγκεκριμένες αιτήσεις στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021», ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας.

Όσοι υπέβαλαν αίτηση στο Πρόγραμμα, η οποία έχει εγκριθεί, θα πρέπει στη συνέχεια να δηλώσουν, μέσω του πληροφοριακού συστήματος υποβολής και διαχείρισης, με ποιο τρόπο θα καλύψουν την ίδια συμμετοχή (ίδια κεφάλαια ή τραπεζικό δανεισμό).

Όσοι επιλέξουν τη χρήση ιδίων κεφαλαίων, θα μεταβαίνουν άμεσα σε Υπαγωγή στο Πρόγραμμα.

Παράλληλα, το υπουργείο ανακοίνωσε την έγκριση του 1ου πίνακα προσωρινών αποτελεσμάτων, που αφορά σε 33 απορριπτέες αιτήσεις στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021». Όσοι υπέβαλαν αίτηση η οποία έχει απορριφθεί, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις ενστάσεις τους ηλεκτρονικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος υποβολής και διαχείρισης. Οι ενστάσεις θα υποβάλλονται εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερολογιακών ημερών, από την ημέρα της ανακοίνωσης των προσωρινών πινάκων.

Τον Δεκέμβριο το «Νέο Εξοικονομώ»

Eν τω μεταξύ σε τρεις μήνες και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου προβλέπεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το νέο Εξοικονομώ για να υποδεχτεί τις αιτήσεις για μονοκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επενδύσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και του εξοπλισμού μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών και του τουρισμού εντάσσονται στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Επιχειρώ» ύψους 200 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να προκηρυχθεί ως το τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του Οδηγού του προγράμματος, η εξοικονόμηση αναμένεται να προκύψει από:

  • την ενεργειακή αναβάθμιση της κτιριακής υποδομής με παρεμβάσεις στο κτιριακό κέλυφος, αναβάθμιση εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, αναβάθμιση συστημάτων ψύξης/θέρμανσης, αναβάθμιση ή και ένταξη νέων υλικών και εξοπλισμού για τη μείωση των απωλειών ενέργειας, αναβάθμιση εξοπλισμού φωτισμού, κλπ, και
  • την εγκατάσταση και πιστοποίηση συστημάτων διαχείρισης ενέργειας και διατάξεων αυτοματισμού.

Για τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης έως 100.000 ευρώ, ενώ για τον κλάδο του Τουρισμού τα όρια προϋπολογισμού ύψους επένδυσης είναι από 50.000 ευρώ έως και 500.000 ευρώ