ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τροπολογία επιτρέπει την επανεκλογή προέδρου Επιμελητηρίου

Τροπολογία επιτρέπει την επανεκλογή προέδρου Επιμελητηρίου
INTIME

Τη δυνατότητα επανεκλογής προσώπου στη θέση του Προέδρου Επιμελητηρίου προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και με την οποία καταργείται περιορισμός που ίσχυε από το 2017 , σύμφωνα με τον οποίο η επανεκλογή του ίδιου προσώπου στο αξίωμα του Προέδρου επιτρέπεται μία φορά.

Η αξιολογούμενη ρύθμιση με την οποία επιδιώκεται η άρση των υφιστάμενων περιορισμών στη δυνατότητα επανεκλογής προσώπου στη θέση του Προέδρου Επιμελητηρίου αναφέρει τα εξής:

«Άρθρο 8

Δυνατότητα επανεκλογής Προέδρου Επιμελητηρίου - Τροποποίηση παρ. 7 άρθρου 73 ν. 4497/2017 Το τέταρτο και το έκτο εδάφιο της παρ. 7 του άρθρου 73 του ν. 4497/2017 (Α' 171), περί απαγόρευσης επανεκλογής Προέδρων Επιμελητηρίων και περί μη προσμέτρησης Θητείας διανυθείσας από εκλογή σε αντικατάσταση του αρχικώς εκλεγέντος Προέδρου καταργούνται, και η παρ. 7 διαμορφώνεται ως εξής:

«7. Ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου ανακηρύσσεται ο επικεφαλής του συνδυασμού που συγκέντρωσε τουλάχιστον το 50% των ψήφων. Αν κανένας συνδυασμός δεν συγκέντρωσε αυτό το ποσοστό, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου εκλέγεται με απόλυτη πλειοψηφία από το Διοικητικά Συμβούλιο, μεταξύ των επικεφαλής των συνδυασμών που συμμετέχουν σε αυτό, κατά την πρώτη συνεδρίαση του οργάνου, η οποία λαμβάνει χώρα εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου και κατόπιν πρόσκλησης της απερχόμενης Διοικητικής Επιτροπής ή, αν αυτή παραληφθεί, του διοικητικού προϊσταμένου του Επιμελητηρίου. Αν κανείς από τους υποψήφιους Προέδρους δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται στην ίδια συνεδρίαση και ως πρόεδρος εκλέγεται ο υποψήφιος, ο οποίος συγκεντρώνει τη σχετική πλειοψηφία μεταξύ των δύο υποψηφίων που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία. Η ανωτέρω διαδικασία ακολουθείται σε κάθε περίπτωση που καταστεί κενή η θέση του Προέδρου.».