ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΑΑΤ: Συνδεδεμένες ενισχύσεις στα σιτηρά για την περίοδο 2023-2027

Σιτηρά
pixabay

Για το έτος υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης 2023 οι εν δυνάμει δικαιούχοι των συνδεδεμένων ενισχύσεων σε σιτάρι και κριθάρι θα πρέπει να κάνουν χρήση κατ' ελάχιστον 18 κιλά ανά στρέμμα πιστοποιημένης ποσότητας σπόρου σποράς, σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο που έχει υποβάλλει η χώρα μας προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κατά την τρέχουσα περίοδο 2015-2021, η συνδεδεμένη στήριξη στο σκληρό σιτάρι ανήλθε κατά μέσο όρο στα 6,8 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ για την περίοδο 2023-2027 η σχεδιαζόμενη τιμή μονάδας τόσο για τη συνδεδεμένη στήριξη στο σκληρό και μαλακό σιτάρι όσο και στο κριθάρι ανέρχεται στο ποσό των 10 ευρώ ανά στρέμμα τουλάχιστον.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΑΑΤ «οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις με όλες τις λεπτομέρειες εφαρμογής των συνδεδεμένων ενισχύσεων θα εκδοθούν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης του Στρατηγικού Σχεδίου της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο για την ΚΑΠ 2023-2027 που υπέβαλλε η Ελλάδα, προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 30/12/2021, στο πλαίσιο της παρέμβασης της συνδεδεμένης στήριξης, όπως είναι γνωστό, έχει προβλεφθεί η χορήγηση στήριξης στους ακόλουθους τομείς/προϊόντα:

  • Συνδεδεμένη στήριξη στο σκληρό σιτάρι.
  • Συνδεδεμένη στήριξη στο μαλακό σιτάρι.
  • Συνδεδεμένη στήριξη στο κριθάρι