ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναταραχή στην αγορά ενέργειας με τις διασυνδέσεις των ΑΠΕ

Αναταραχή στην αγορά ενέργειας με τις διασυνδέσεις των ΑΠΕ
INTIME

Αναβρασμός επικρατεί στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας λόγω απόφασης του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα με την οποία προσδιορίστηκαν οι επενδύσεις που κατά προτεραιότητα θα διασυνδεθούν με το σύστημα μεταφοράς και διανομής του ρεύματος.

Η υπουργική απόφαση εκδόθηκε στις 12 Αυγούστου και με αυτή δόθηκε προτεραιότητα σε άδειες παραγωγής συγκεκριμένων επενδυτών με κριτήρια εν πολλοίς αυθαίρετα και στερούμενα λογικής.

Στη βάση αυτή, ξένοι και Έλληνες επενδυτές που ανέμεναν να λάβουν όρους σύνδεσης και τα έργα των οποίων είχαν χρονική προτεραιότητα, υποστηρίζουν πως έγινε διάκριση σε βάρος ομαδοποιημένων έργων και ενεργειακών κοινοτήτων.

Κατά τους ίδιους η υπουργική απόφαση Σκρέκα διαμορφώνει συνθήκες υπερσυγκέντρωσης, ολιγοπωλίου και περιορισμού των συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού που αυξάνει τους κινδύνους ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.

Κατά τους ίδιους τα κριτήρια προτεραιοποίησης της απόφασης Σκρέκα δεν συνδέονται με τη δυνατότητα διασυνδεσιμότητας και χωρητικότητας του συστήματος. Και αυτό γιατί καλύφθηκαν επενδύσεις σε περιοχές κορεσμένου δικτύου, με αποτέλεσμα να εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για αυτή καθεαυτή την υπουργική απόφαση και τη διαφάνεια που μπορεί να τη χαρακτηρίζει.

Στο επιχείρημα αυτό το υπουργείο Περιβάλλοντος απάντησε χθες με αισθητά αδύναμο τρόπο. Σε σχετική ανακοίνωση ανέφερε τα εξής: «Η χρονική προτεραιότητα των αιτήσεων, όπως έχει αποδείξει η εμπειρία, δεν μπορεί από μόνη της να εξασφαλίσει ότι οι προσφορές σύνδεσης καταλήγουν σε επενδυτές με την δυνατότητα έγκαιρης υλοποίησης. Γι’ αυτό και η υπουργική απόφαση αποσκοπεί στο να οργανώσει βέλτιστα την διαχείριση του διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου».

Όμως οι επενδυτές που επικρίνουν την απόφαση Σκρέκα και οι οποίοι προσανατολίζονται να προσφύγουν στις αρμόδιες Αρχές, υποστηρίζουν πως απουσιάζουν αντικειμενικά και ποιοτικά κριτήρια στη συγκεκριμένη προτεραιοποίηση των έργων, όπως η οικονομική δυνατότητα και το επίπεδο τεχνογνωσίας για την τάχιστη και άρτια υλοποίησή τους.

Τέλος, ως προς την κριτική για την ανάρτηση των λιστών που αφορούν στην υπαγωγή των σταθμών σε ομάδες και υποομάδες προτεραιότητας, το υπουργείο απάντησε χθες πως «οι διαχειριστές θα προβούν σε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες δημοσίευσης, όταν οριστικοποιηθούν οι σχετικές δηλώσεις αποδοχής των προσφορών από τους υποψήφιους παραγωγούς».