ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού το «καλάθι της νοικοκυράς» 

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού το «καλάθι της νοικοκυράς» 
INTIME

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού και επισήμως μπαίνει η συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τους εκπροσώπους τεσσάρων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 5 Οκτωβρίου και συμφωνήθηκε το περίφημο «καλάθι της νοικοκυράς». 

Μάλιστα, η προκαταρκτική έρευνα που διενεργεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν γίνεται προκειμένου να γνωμοδοτήσει για το «καλάθι», αλλά για να διαπιστώσει εάν συντρέχει λόγος για να ξεκινήσει έλεγχος περί παράνομης σύμπραξης – «καρτέλ».

Η ενέργεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού έρχεται στην ουσία να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες που είχαν διατυπωθεί από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, μήπως βρεθούν «κατηγορούμενες» για συμμετοχή σε παράνομο «καρτέλ» και ζητούσαν από το υπουργείο να λάβει σχετικές διαβεβαιώσεις από την ανεξάρτητη Αρχή.

Η ανεξάρτητη αρχή προχώρησε στο επόμενο βήμα, αυτό της αποστολής ερωτηματολογίων στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ που συμμετείχαν, με τις τελευταίες να καλούνται να απαντήσουν σε σειρά ερωτήσεων, από το ποιος πήγε στην επίμαχη συνάντηση, ποια ήταν η ατζέντα, εάν υπήρξαν προφορικές προτάσεις, μέχρι πληροφορίες για το «καλάθι», τη σύνθεσή του, τον τρόπο τιμολόγησης, τη σήμανση των προϊόντων κ.ά.

Σύμφωνα με πληροφορίες ως αιτία αποστολής του ερωτηματολογίου δεν αναφέρεται η πιθανή γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού επί της διαδικασίας της 5ης Οκτωβρίου και των αποφάσεων που ελήφθησαν σε αυτή (βάσει του άρθρου 23 του νόμου 3959/2011 όπως ισχύει), αλλά η διερεύνηση ενδεχόμενης απαγορευμένης σύμπραξης (άρθρο 1 του νόμου 3959/2011).

Οι επιχειρήσεις έχουν διορία να απαντήσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, όμως θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ζητήσουν παράταση, καθώς πολλές από τις ερωτήσεις αναφέρονται στις κρίσιμες παραμέτρους της πρωτοβουλίας για το «καλάθι του νοικοκυριού», οι οποίες δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.