ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασμάτογλου στο Newsbomb: Λύση μόνο από το κράτος στις τιμές καυσίμων

Ασμάτογλου στο Newsbomb: Λύση μόνο από το κράτος στις τιμές καυσίμων
Τι λέει ο Γιώργος Ασμάτογλου για τις τιμές στα καύσιμα.
Intime News / Φωτογραφία αρχείου

Η τιμή του diesel πλέον έχει ξεπεράσει εκείνη της απλής αμόλυβδης - Τι λέει στο Newsbomb.gr, o αντιπρόεδρος Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων Αττικής, Γιώργος Ασμάτογλου - Τι συμβαίνει με το πετρέλαιο θέρμανσης - Οι προσφορές και οι εκπτώσεις των πετρελαϊκών εταιρειών σε συνδυασμό με την κρατική επιδότηση για το πετρέλαιο θέρμανσης «ζέσταναν» το ενδιαφέρον των καταναλωτών

Το «μοντέλο» του πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει να ακολουθηθεί και στη βενζίνη ώστε να σημειωθεί μείωση της μέσης τιμής του σύμφωνα με όσα αναφέρει στο Newsbomb.gr, o αντιπρόεδρος Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων Αττικής, Γιώργος Ασμάτογλου.

«Αυτήν τη στιγμή η τιμή στα καύσιμα είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ειδικότερα η μέση τιμή στα μεγάλα αστικά κέντρα - Αθήνα και Θεσσαλονίκη - η τιμή στην αμόλυβδη είναι στα 2,02 ευρώ ενώ στο diesel στα 2,12 ευρώ. Ο μόνος τρόπος για να μειωθούν οι υψηλές αυτές τιμές είναι να υπάρξει κρατική παρέμβαση δηλαδή επιδοματική πολιτική. ότι έγινε δηλαδή και με το πετρέλαιο θέρμανσης», αναφέρει ο Γιώργος Ασμάτογλου.

Σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης, ο αντιπρόεδρος Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων Αττικής ενημέρωσε ότι η τιμή του δεν έχει αυξηθεί ενώ οι παραγγελίες έχουν αυξηθεί κατά πολύ το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς καυσίμων, η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης είναι ενεργή και «τα περισσότερα τηλέφωνα που κάνουν οι καταναλωτές για να ζητήσουν πληροφορίες σχετικά με την τιμή καταλήγουν σε παραγγελία έστω και για μικρή ποσότητα. Πιθανώς πολλοί σπεύδουν να επωφεληθούν από τις προσφορές που έχουν ανακοινωθεί και έχουν ημερομηνία λήξεως για να προλάβουν ενδεχόμενες αυξήσεις τιμών το επόμενο διάστημα», προσθέτουν.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε επιδότηση της τιμής με μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 25 λεπτά το λίτρο μαζί με το ΦΠΑ.

Κρατική στήριξη για τα νοικοκυριά που θα χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης

Η κρατική στήριξη για τα νοικοκυριά που θα χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθούν το χειμώνα είναι τριπλή:

1. Επιδότηση στην αντλία: Από τις 14 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται φθηνότερα κατά 25 λεπτά (20 λεπτά + ΦΠΑ) το λίτρο λόγω της κρατικής επιδότησης στην αντλία. Στο τέλος Δεκεμβρίου και ανάλογα με τις τιμές του πετρελαίου που θα επικρατούν στην αγορά θα αποφασιστεί η παράταση του μέτρου το 2023.
2. Παλαιοί δικαιούχοι: Τα νοικοκυριά που ζεσταίνονται με πετρέλαιο θέρμανσης και έλαβαν και πέρυσι επίδομα θέρμανσης θα εισπράξουν φέτος μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης λόγω της αύξησης από 300 σε 350 ευρώ της βάσης υπολογισμού του επιδόματος. Για παράδειγμα νοικοκυριό με δύο παιδιά που διαμένει μόνιμα στη Φλώρινα θα λάβει φέτος επίδομα ύψους 578 ευρώ από 496 ευρώ πέρυσι. Το κατώτερο και ανώτερο ποσό του επιδόματος θα καθοριστεί με την ΚΥΑ.
3. Νέοι δικαιούχοι: Όλοι οι νέοι δικαιούχοι θα λάβουν διπλάσιο επίδομα. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται τόσο τα νοικοκυριά που δικαιούνται για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω διεύρυνσης των εισοδηματικών ορίων όσο και εκείνα που θα χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά ως πηγή θέρμανσης το πετρέλαιο. Για παράδειγμα οικογένεια με δύο παιδιά η οποία κατοικεί σε διαμέρισμα στην Αθήνα πέρυσι για τη θέρμανση με φυσικό αέριο έλαβε επίδομα 180,6 ευρώ.

Φέτος εάν βάλει αντί για φυσικό αέριο, πετρέλαιο θα λάβει διπλό αυξημένο επίδομα το οποίο φτάνει τα 421,4 ευρώ.

Με την κοινή υπουργική απόφαση θα ορίζονται επίσης τα εξής:

  • Εισοδηματικά όρια: Το όριο εισοδήματος ανέρχεται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ για το έγγαμο ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.
  • Αμετάβλητα παραμένουν τα περιουσιακά κριτήρια στα 180.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο και 300.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους.

Διαβάστε επίσης:

Πετρέλαιο θέρμανσης: Οι προσφορές «ζέσταναν» το ενδιαφέρον των πολιτών

Επιδότηση καυσίμων: Επανέρχεται με πιθανή ημερομηνία την 1η Νοεμβρίου

Οι τιμές στο πετρέλαιο «σκεπάζουν» τους πολίτες με κουβέρτες