ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαμηλότερες οι τιμές ρεύματος για τον Νοέμβριο

Χαμηλότερες οι τιμές ρεύματος για τον Νοέμβριο
INTIME

Μειωμένες σε σύγκριση με τον Οκτώβριο θα είναι οι τιμές του ρεύματος που θα ανακοινώσουν σήμερα οι πάροχοι για τον Νοέμβριο, μετά την υποχώρηση της τιμής του αερίου.

Σημαντικές μειώσεις αναμένεται να δουν στους λογαριασμούς ρεύματος οι καταναλωτές, για τον μήνα Νοέμβριο. Oι τιμές για τα οικιακά τιμολόγια τον Νοέμβριο αναμένεται να κυμανθούν στα 45-50 λεπτά ανά κιλοβατώρα, και πιθανότατα και κάτω από τα 45 λεπτά, έναντι 56 έως 70 λεπτών ανάκιλοβατώρα τον Οκτώβριο και 68-80 λεπτών τον Σεπτέμβριο.

Αρκετά χαμηλότερα από τις τιμές του Οκτωβρίου θα κινηθούν οι τιμές ρεύματος που θα ανακοινώσουν σήμερα οι πάροχοι για τον Νοέμβριο, αποτέλεσμα της αποκλιμάκωσης της τιμής του φυσικού αερίου στον κόμβο του TTF που αποτελεί τη βάση τιμολόγησης για την Ευρώπη.

Η υποχώρηση του προθεσμιακού συμβολαίου του Νοεμβρίου στα 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα χθες το μεσημέρι, σε συνέχεια μιας συνεχιζόμενης αποκλιμάκωσης των τελευταίων ημερών, θα οδηγήσει επίσης προς τα κάτω τις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος. Bάσει αυτής της πρόβλεψης οι προμηθευτές ρεύματος καταρτίζουν τα τιμολόγιά τους για τον επόμενο μήνα σε τιμές 18%-20% χαμηλότερα από αυτές του Οκτωβρίου.

Αρκετοί δε εξ αυτών φαίνεται ότι θα αξιοποιήσουν και το «μαξιλάρι» ρευστότητας του Σεπτεμβρίου, μήνας που πρόσθεσε υπερέσοδα, αφού τελικά το χονδρεμπορικό κόστος είχε αρκετή απόκλιση από τις αρχικές προβλέψεις που οδήγησαν σε υψηλές τιμές. Προκειμένου να αποφύγουν τη φορολόγηση που έχει δρομολογήσει το ΥΠΕΝ θα επιδιώξουν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα έσοδα για να ενισχύσουν τη θέση τους στον ανταγωνισμό προσφέροντας χαμηλές τιμές. Ετσι, οι τιμές για τα οικιακά τιμολόγια τον Νοέμβριο αναμένεται να κυμανθούν στα 45-50 λεπτά ανά κιλοβατώρα, και πιθανότατα και κάτω από τα 45 λεπτά, έναντι 56 έως 70 λεπτών ανά κιλοβατώρα τον Οκτώβριο και 68-80 λεπτών τον Σεπτέμβριο.

Η θετική αυτή εξέλιξη θα έχει κυρίως άμεσο αντίκτυπο στον κρατικό προϋπολογισμό, αφού θα περιοριστούν οι δαπάνες που θα χρειαστεί να καταβάλει για επιδοτήσεις. Τον Οκτώβριο για την απορρόφηση του 90% των αυξήσεων και τη συγκράτηση της τιμής της κιλοβατώρας στα 14-17 λεπτά δαπανήθηκαν συνολικά 1,1 δισ., εκ των οποίων 1 δισ. προήλθε από την ανάκτηση υπερεσόδων των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής και των εσόδων από δημοπρασίες ρύπων, και τα 100 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό.