ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συζήτηση στη Βουλή για εξωδικαστικό και πλειστηριασμούς

Συζήτηση στη Βουλή για εξωδικαστικό και πλειστηριασμούς
Pixabay

Το θέμα των ρυθμίσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών και των πλειστηριασμών θα εξετασθεί σήμερα στη Βουλή, με ειδική συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Πέραν του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, θα παραστούν αρμόδια στελέχη από την Τράπεζα της Ελλάδος, των τραπεζών και από τους διαχειριστές δανείων (servicers).

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών και της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους δείχνουν ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν πραγματοποιηθεί ρυθμίσεις δανείων και οφειλών προς το Δημόσιο συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για ποσό που κρίνεται ικανοποιητικό, καθώς μόνο τα κόκκινα δάνεια που βρίσκονται σε funds και εταιρείες διαχείρισης ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών στέλνει μήνυμα προς τους servicers για περισσότερες και πιο βιώσιμες ρυθμίσεις, με μεγαλύτερα ποσοστά εγκρισιμότητας των λύσεων που δίνει ο εξωδικαστικός μηχανισμός μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Στο ζήτημα της εγκρισιμότητας, δηλαδή του χαμηλού ποσοστού αποδοχής των λύσεων που προσφέρουν οι πιστωτές από τους οφειλέτες, έδωσε μεγάλη έμφαση ο Χρήστος Σταϊκούρας στις αρχές του καλοκαιριού, ασκώντας πάλι πίεση σε εταιρείες διαχείρισης και τράπεζες. Από τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στη συνέχεια παρουσιάστηκε βελτίωση της εγκρισιμότητας και των ρυθμίσεων, χωρίς ακόμα να είναι τα μεγέθη ικανοποιητικά.

Οι διαχειριστές δανείων, από την πλευρά τους, παραθέτουν στοιχεία για ρυθμίσεις δανείων 15,8 δισ. ευρώ την τελευταία διετία, όπου περιλαμβάνονται και κουρέματα άνω του 25%. Σύμφωνα με τους servicers, οι ρυθμίσεις δεν επαρκούν εάν δεν λειτουργούν τα μέσα για την εισπραξιμότητα, όπως είναι οι πλειστηριασμοί, οι γρήγορες διαδικασίες στον εξωδικαστικό μηχανισμό και κυρίως στη Δικαιοσύνη.

Ενδεικτικά, ο εξωγενής παράγοντας της πανδημίας πάγωσε τους πλειστηριασμούς για περίπου ενάμιση χρόνο. Στη συνέχεια, απόφαση του Αρείου Πάγου αμφισβητεί την εξουσιοδότηση των servicers να προχωρούν σε πλειστηριασμούς για λογαριασμό των funds, με αποτέλεσμα να πληθαίνουν οι ανακοπές (ακυρώσεις, αναστολές). Κι όλα αυτά, πέραν των πιέσεων που δημιουργούνται στα εισοδήματα και της αβεβαιότητας, λόγω του γενικότερου οικονομικού περιβάλλοντος από την εξωγενή κρίση.

Με δεδομένο ότι η προσφυγή στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα απαιτήσει αρκετούς μήνες έως ότου ληφθεί απόφαση, τίθεται εν αμφιβόλω το δικαίωμα των εταιρειών διαχείρισης (servicers) να εκτελούν πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως είναι οι πλειστηριασμοί ακινήτων. Η εξέλιξη αυτή, όπως εκτιμούν εκπρόσωποι των εταιρειών διαχείρισης, θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα για τις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή», που εξαρτούν σε σημαντικό βαθμό τα προσδοκώμενα έσοδα από τις ρευστοποιήσεις ακινήτων.

Μέχρι σήμερα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν εντάξει στον «Ηρακλή» τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων ύψους 47,9 δισ. ευρώ και έχουν λάβει την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου για 18,7 δισ. ευρώ. Η κρατική εγγύηση σημαίνει ότι εάν οι εισπράξεις που θα επιτευχθούν από αυτά τα δάνεια μέσα από τις ρυθμίσεις και τις ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή τους πλειστηριασμούς, δεν είναι επαρκείς για την πληρωμή των επενδυτών που έχουν επενδύσει στα ομόλογα που εκδόθηκαν στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων, το Δημόσιο θα υποχρεωθεί να καλύψει τη ζημία αυτή μέσω των εγγυήσεων που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του «Ηρακλή».