ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Προθεσμία έως 31 Οκτωβρίου 2022 σε επιχειρήσεις να συμμορφωθούν

ΑΑΔΕ: Προθεσμία έως 31 Οκτωβρίου 2022 σε επιχειρήσεις να συμμορφωθούν
Ερχεται βροχή προστίμων και λουκέτων για αποδείξεις.
Intime News / Φωτογραφία αρχείου

Ασταμάτητες είναι οι καταγγελίες για αποδείξεις - μαϊμού από τους πολίτες που έχουν κατεβάσει στο κινητό τους την εφαρμογή Appodixi - Η ΑΑΔΕ δίνει προθεσμία έως τις 31 Οκτωβρίου 2022 στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες να συμμορφωθούν και να τηρούν τους νέους κανόνες

Διαθέσιμη είναι πλέον η εφαρμογή Appodixi για τους πολίτες στα ηλεκτρονικά καταστήματα Google Play Store (για κινητά με λογισμικό Android) και ΑppStore (για κινητά με λογισμικό IOS, δηλαδή της Apple), όπως ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Μέσα από την εφαρμογή οι πολίτες έχουν την δυνατότητα να ελέγξουν τη γνησιότητα των αποδείξεων, που λαμβάνουν στις συναλλαγές τους.

Η εφαρμογή Appodixi, η ΑΑΔΕ δίνει προθεσμία έως τις 31 Οκτωβρίου 2022 στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες να συμμορφωθούν και να τηρούν τους νέους κανόνες που ισχύουν για τη διαβίβαση στην ειδική εφαρμογή e-send των στοιχείων λιανικών πωλήσεων εντός των προβλεπόμενων χρονικών περιθωρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», οι πολίτες που δεν είναι συνεπείς θα έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμα και σφράγιση της επιχείρησης καθώς κάθε απόδειξη που δεν διαβιβάζεται στην ΑΑΔΕ θεωρείται ότι δεν εκδόθηκε. Τα πρόστιμα κυμαίνονται από 250, 500 έως και 1.000 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο των «βιβλίων» και αν ο υπόχρεος εκδότης υπάγεται ή όχι σε ΦΠΑ. Αν υπάρξει μερικός επιτόπιος έλεγχος, η μη έκδοση ή μη διαβίβαση φέρνουν λουκέτα από 48 ώρες έως και 10 ημέρες.

Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες έχουν ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και την ΑΑΔΕ να υπάρξει μεγαλύτερη περίοδος χάριτος για την επιβολή των προστίμων, με τη ΓΣΕΒΕΕ να αναφέρει ότι δεν έχουν επιλυθεί ψηφιακά και τεχνικά προβλήματα τα οποία εγκυμονούν τον κίνδυνο άδικων προστίμων για τις επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρουν τα «ΤΑ ΝΕΑ» η ΓΣΕΒΕΕ υπογραμμίζει προβλήματα που έχουν ανακύψει κατά τη λειτουργία του e-send, όπως:

  • Σοβαρές δυσλειτουργίες κατά την υποδοχή των δεδομένων των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ).
  • Δεν διαλειτουργεί πλήρως με το myDATA, ιδιαίτερα ως προς το σκέλος της ενημέρωσης των επιχειρήσεων.
  • Δεν έχουν καθοριστεί καθόλου εναλλακτικές διαδικασίες συμμόρφωσης των επιχειρήσεων για περιπτώσεις όπως η απώλεια σύνδεσης στο Διαδίκτυο ή ενδεχόμενη βλάβη ή δυσλειτουργία των ΦΗΜ.

Σήμερα το 70% των επιχειρήσεων υποχρεούται να αποστέλλει τα δεδομένα των λιανικών πωλήσεων το αργότερο εντός 24 ωρών στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA. Μάλιστα, οι επιχειρήσεις που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής είναι υποχρεωμένες να διαβιβάζουν μέσα σε λίγες ώρες τα δεδομένα των αποδείξεων που κόβουν στην ΑΑΔΕ. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις εστίασης οι οποίες διαθέτουν 110.000 ταμειακές στέλνουν στοιχεία αποδείξεων κάθε 3 ώρες, τα πρατήρια υγρών καυσίμων που διαθέτουν 13.500 ταμειακές κάθε 1 ώρα, ενώ οι υπόλοιπες επιχειρήσεις στέλνουν τα στοιχεία ανά 24ωρο, με την έκδοση της ημερήσιας συγκεντρωτικής κίνησης.

Οι αλλαγές και τα πρόστιμα

Μέχρι πρότινος, οι επιχειρήσεις που δεν διαβίβαζαν τα δεδομένα των αποδείξεων στην ΑΑΔΕ δεν αντιμετώπιζαν κυρώσεις. Σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», από τις 31 Οκτωβρίου 2022 (εάν δεν υπάρξει νέα παράταση) το τοπίο αλλάζει και ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα αρχίσει να μοιράζει πρόστιμα ως εξής:

  • Σε περίπτωση πράξεων που επιβαρύνονται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους ίσου με το 50% επί του ΦΠΑ που αναγράφεται επί του κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 250 ευρώ, αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και των 500 ευρώ, αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.
  • Σε περίπτωση πράξεων που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, εφόσον ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και 1.000 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, αν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.
  • Σε περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης που διαπιστώνεται, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του ύψους του προβλεπόμενου προστίμου.

Σφραγίζονται επιχειρήσεις

Αναστέλλεται άμεσα για 48 ώρες η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος εφόσον από τον ίδιο μερικό επιτόπιο φορολογικό έλεγχο διαπιστώνεται είτε

  • η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, ότι η αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκε παραστατικό πώλησης ή αυτό εκδόθηκε ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ είτε
  • η μη διαβίβαση στην ΑΑΔΕ πλέον των 10 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ) ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, ότι η μη διαβιβασθείσα αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

Παράλληλα, εάν, εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τη διαπίστωση των παραβάσεων, διαπιστωθεί εκ νέου, από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο, η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης ή η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ τουλάχιστον 3 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ανεξαρτήτως αξίας αυτών, στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται αμελλητί για 96 ώρες.

Τέλος, σε κάθε επόμενη διαπίστωση από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο των παραβάσεων εντός 2 φορολογικών ετών από τη διαπίστωσή τους σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται αμελλητί για 10 ημέρες.

Σχετικές ειδήσεις

ΕΦΚΑ: Πληρωμή εισφορών για αποδείξεις δαπάνης

ΑΑΔΕ: Μόνο με ψηφιακά προγραμματισμένα ραντεβού στα ΕΛΚΕ

Τέλη κυκλοφορίας 2023 - myCAR: Πώς θα ακινητοποιήσετε το όχημά σας