ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι ισχύει για ντίζελ κίνησης, Fuel Pass 3: Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί

Τι ισχύει για ντίζελ κίνησης, Fuel Pass 3: Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί
Η πλατφόρμα αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης θα ανοίξει μέσα στον Νοέμβριο.
INTIME

Και ενώ παίρνουν και δίνουν τα σενάρια αναφορικά με την επιστροφή της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης και της εφαρμογής Fuel Pass 3, στο κυβερνητικό επιτελείο επικεντρώνουν την προσοχή τους στα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Όπως επισημαίνουν ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην παρούσα φάση το ενδιαφέρον είναι εστιασμένο στις παρεμβάσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως η στήριξη θα συνεχιστεί όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση. Σχολιάζοντας όσα γράφονται για την επιδότηση στο diesel και το Fuel Pass 3, οι ίδιοι παράγοντες τονίζουν πως η κυβέρνηση παρακολουθεί την πορεία της αγοράς των καυσίμων και όταν χρειαστεί θα παρέμβει. Πάντως για το πετρέλαιο κίνησης θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα επιστρέψει η επιδότηση στην αντλία, με τις πληροφορίες να υποστηρίζουν πως οι σχετικές ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθούν άμεσα. Σε ό,τι αφορά στο Fuel Pass 3, δεν επιβεβαιώνεται ότι θα εφαρμοστεί άμεσα, καθώς οι τιμές στη βενζίνη μέχρι στιγμής δεν διαγράφουν έντονη ανοδική πορεία.

Σε αυτό το πλαίσιο στην κυβέρνηση εστιάζουν στο πετρέλαιο θέρμανσης και εντός ης εβδομάδας αναμένεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει όλες τις λεπτομέρειες για τη χορήγηση του επιδόματος.

Σημειώνεται πως η πλατφόρμα αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης θα ανοίξει μέσα στον Νοέμβριο. Στη συνέχεια, έως τις 10 Δεκεμβρίου θα δοθούν οι προκαταβολές στους παλαιούς δικαιούχους και έως το τέλος του χρόνου στους νέους, με το 1/3 του επιδόματος θέρμανσης δηλαδή 150 εκατ. ευρώ, να εκταμιεύεται μέχρι το τέλος του χρόνου με τη μορφή προκαταβολών.

Ειδικότερα οι παλαιοί δικαιούχοι θα εισπράξουν την προκαταβολή που θα είναι ίση με την ενίσχυση που έλαβαν πέρυσι έως τις 10 Δεκεμβρίου και το υπόλοιπο ποσό που θα προκύψει από την αύξηση του επιδόματος θα το λάβουν αργότερα, ενώ για τους νέους δικαιούχους οι πληρωμές θα αρχίσουν από τα τέλη Δεκεμβρίου.

Με βάση τα νέα δεδομένα τα νοικοκυριά που έλαβαν πέρυσι επίδομα θέρμανσης χρησιμοποιώντας ως μέσο θέρμανσης πετρέλαιο ή φυσικό αέριο ή υγραέριο, ή τηλεθέρμανση, καυσόξυλα ή πέλετ το ποσό του επιδόματος που θα λάβουν φέτος κυμαίνεται από 100 έως 800 ευρώ εφόσον το εισόδημα για τον άγαμο δεν ξεπερνά τα 16.000 ευρώ, για τον έγγαμο τα 24.000 ευρώ και για οικογένεια με ένα παιδί τα 27.000 ευρώ, με δύο παιδιά τα 30.000 ευρώ, με τρία παιδιά τα 33.000 ευρώ και με τέσσερα παιδιά τα 36.000 ευρώ. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία το όριο της ακίνητης περιουσίας αναμένεται να αυξηθεί στα επίπεδα των 200.000 ευρώ από 180.000 ευρώ για τον άγαμο και να παραμείνει αμετάβλητο στα 300.000 ευρώ για το ζευγάρι. Το επίδομα βάσης ανεβαίνει στα 350 ευρώ από 300 ευρώ πέρυσι και το τελικό ύψος της ενίσχυσης αυξομειώνεται ανάλογα με τον ειδικό συντελεστή (βαθμοημέρες) που ισχύει σε κάθε περιοχή.

Διαβάστε επίσης:

Έρχεται το Fuel Pass 3: Νέα επιδότηση σε βενζίνη – πετρέλαιο

Fuel Pass 2: Την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου οι τελικές πληρωμές

Fuel Pass 2: Μέχρι 31/10 μπορεί να εξαργυρωθεί η επιδότηση στην ψηφιακή κάρτα