ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λογαριασμοί ρεύματος: Μειωμένες έως 20% οι τιμές τον Νοέμβριο

Λογαριασμοί ρεύματος:   Μειωμένες έως 20% οι τιμές τον Νοέμβριο
Eurokinissi / φωτογραφία αρχείου

Σε μειώσεις έως και 20% οδηγούν τις τελικές τιμές του ρεύματος του Νοεμβρίου οι επιδοτήσεις των λογαριασμών που ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. 

Το εύρος των ανταγωνιστικών χρεώσεων που θα πληρώσουν τα νοικοκυριά τον επόμενο μήνα κυμαίνεται από τα περίπου 0,11 ευρώ ανά κιλοβατώρα έως και 0,222 ευρώ ανά κιλοβατώρα και είναι χαμηλότερες μέχρι και 20% έναντι του Οκτωβρίου.

Οι ενισχύσεις και του Νοεμβρίου είναι κλιμακωτές με βάση το μέγεθος της κατανάλωσης ρεύματος.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, η κλιμακωτή επιδότηση για τον Νοέμβριο διαμορφώνεται ως εξής:

  1. Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh (κιλοβατώρες) η επιδότηση θα είναι 0,238 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  2. Για τη μηνιαία κατανάλωση από 501 έως 1.000 κιλοβατώρες η επιδότηση είναι 0,188 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 0,05 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
  3. Για τη μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1.001 κιλοβατώρες, η επιδότηση ανέρχεται στα 0,098 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 0,05 ευρώ ανά κιλοβατώρα, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.
  4. Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) καλύπτεται σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 0,286 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Η αξία της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Νοέμβριο ανέρχεται στα 270 εκατ. ευρώ.

Για τα μη οικιακά τιμολόγια οι ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις έχουν ως εξής:

  • Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 KVa και κατανάλωση έως τις 2.000 KWh, η επιδότηση για τον μήνα Νοέμβριο ανέρχεται στα 0,20 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
  • Για τους επαγγελματικούς και εμπορικούς καταναλωτές έως 35 KVa που ξεπερνούν τις 2.000 KWh, αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 0,05 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
  • Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 0,238 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα τον Νοέμβριο ανέρχεται στα 430 εκατ. ευρώ.