ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαγραφή του όρου «προίκα» από όλες τις φορολογικές διατάξεις

Διαγραφή του όρου «προίκα» από όλες τις φορολογικές διατάξεις
INTIME

Σχεδόν δέκα χρόνια μετά την εφαρμογή του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών που ορίζει τις διαδικασίες βεβαίωσης και είσπραξης των εσόδων, τα πρόστιμα και τις κυρώσεις για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας, το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή ένα νέο νομοσχέδιο το οποίο κωδικοποιεί τις διατάξεις βάζοντας τάξη στο χάος των διατάξεων και ρυθμίσεων οι οποίες έχουν τροποποιηθεί ουκ ολίγες φορές. 

Μία από τις αλλαγές που φέρνει ο νέος Κώδικας είναι η διαγραφή του όρου «προίκα» από όλες τις φορολογικές διατάξεις. Η διαγραφή αυτή έρχεται έπειτα από 39 ολόκληρα χρόνια. Για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι ο θεσμός της προίκας καταργήθηκε το 1983 με τον Νόμο 1329/83, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί τομή στα κοινωνικά πράγματα, επιφέροντας μια ουσιαστική ρήξη με το παρελθόν.

Να σημειωθεί πως το άρθρο 15 του νόμου 1329/1983 ανέφερε τα εξής: «Τα Κεφάλαια Τέταρτο και Πέμπτο του Τέταρτου Βιβλίου του Αστικού Κώδικα συγχωνεύονται σε ενιαίο Τέταρτο Κεφάλαιο με τίτλο: «Σχέσεις των συζύγων από τον γάμο».

Καταργούνται όλες οι διατάξεις του Έκτου Κεφαλαίου του Τέταρτου Βιβλίου του Αστικού Κώδικα (άρθρα 1406 έως 1437), που αφορούν την προίκα.Κάθε περιουσιακή επίδοση πού αποτελεί σύσταση προίκας είναι άκυρη από την έναρξη της ισχύος αυτού τού νόμου.»

Έτσι, με το άρθρο 2 του νομοσχεδίου κωδικοποιείται το άρθρο 2 του ν. 4174/2013, το οποίο τροποποιήθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 39 του ν. 4223/2013, με τις επισημάνσεις ότι α) η λέξη «Προικών» απαλείφεται από την περ. δ' της παρ. 1 του κωδικοποιητικού άρθρου, καθώς με την παρ. 1 του άρθρου 48 του ν. 4646/2019, καταργούνται τα άρθρα 46 έως και 57 και η παρ. 2 του άρθρου 86 του Κώδικα Διατάξεων Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών, [Προικών] και Κερδών από Τυχερά Παίγνια για τη φορολογία περιουσίας που αποκτάται αιτία προίκας και διαγράφεται ο όρος «προίκα» στον τίτλο και σε όλες τις επιμέρους διατάξεις του εν λόγω Κώδικα και β) αναγράφεται πλέον η αναφερόμενη στο κωδικοποιούμενο άρθρο έναρξη ισχύος του ν. 4174/2013, δηλαδή, η 1η.1.2014.