ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρώτα mail, μετά πρόστιμα για τη μη διαβίβαση στοιχείων στην ΑΑΔΕ

Πρώτα mail, μετά πρόστιμα για τη μη διαβίβαση στοιχείων στην ΑΑΔΕ
INTIME

Δεύτερη ευκαιρία δίνουν υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ στις επιχειρήσεις που «ξεχνούν» να διαβιβάζουν στη φορολογική διοίκηση τα στοιχεία λιανικής πώλησης που εκδίδονται από ταμειακές μηχανές.

Συγκεκριμένα, όσες επιχειρήσεις είναι υπόχρεες σε χρήση Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ) και δεν έχουν διαβιβάσει στην ΑΑΔΕ στοιχεία λιανικής από τις 31 Οκτωβρίου 2022 έως τις 30 Νοεμβρίου 2022, λαμβάνουν, μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ειδοποίηση για μη διαβίβαση.

Στην ειδοποίηση αναγράφεται αναλυτικά κάθε ΦΗΜ από τον οποίο δεν έχουν διαβιβαστεί στοιχεία λιανικής στην ΑΑΔΕ. Με την ειδοποίηση αυτή, οι υπόχρεοι καλούνται να συμμορφωθούν εντός προθεσμίας 10 ημερών από την ημέρα της αποστολής της.

Αν συμμορφωθούν, δεν επιβάλλονται πρόστιμα· αν όχι, έρχονται πρόστιμα από 250 έως και 1.000 ευρώ και λουκέτα από 24 ώρες έως και 10 ημέρες. Η μεταβατική περίοδος εκπνέει στο τέλος Νοεμβρίου και από την 1η Δεκεμβρίου η μη διαβίβαση στοιχείων οδηγεί απευθείας στα πρόστιμα χωρίς να έχει μεσολαβήσει προειδοποιητικό μήνυμα.