ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα θέρμανσης: Τα κλειδιά και οι παγίδες

Επίδομα θέρμανσης: Τα κλειδιά και οι παγίδες
Eurokinisi

Επίδομα θέρμανσης: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε - O φοροτεχνικός Ηλίας Χατζηγεωργίου μίλησε στο Newsbomb.gr 

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης, οι οποίες έχουν τελική ημερομηνία υποβολής μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου. Η πρώτη δόση του βοηθήματος, θα καταβληθεί πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ υπολογίζεται ότι από το μέτρο θα επωφεληθούν περίπου 1,3 εκατομμύρια δικαιούχοι.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον φοροτεχνικό Ηλία Χατζηγεωργίου για να μας ενημερώσει για τον καθορισμό των κριτηρίων για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, καθώς και τι προβλέπει ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου για τα νοικοκυριά.

Tο φετινό επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης που θα λάβουν οι δικαιούχοι είναι αυξημένο στα 350 ευρώ από 300 ευρώ πέρυσι.

«Το ποσό αυτό πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή ανάλογα με τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του νοικοκυριού. Για παράδειγμα αν κάποιος μένει στο Κολωνό, ο συντελεστής είναι 0,49%, ενώ αν μένει στο Νευροκόπι ο συντελεστής είναι πάνω από 1%. Εάν υπάρχουν εξαρτώμενα μέλη, τότε το ποσό του επιδόματος προσαυξάνεται κατά 20%», σχολίασε αρχικά φοροτεχνικός.

Στις φετινές αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης, εκτός από την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων είναι και ότι όσα νοικοκυριά χρησιμοποιήσουν πρώτη φορά πετρέλαιο ως πηγή θέρμανσης θα λάβουν διπλό επίδομα.

«Οι καινούργιοι δικαιούχοι που θα επιλέξουν για πρώτη φορά φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης θα βγούνε κερδισμένοι γιατί το επίδομα που θα πάρουν θα είναι διπλάσιο» είπε ο κος Χατζηγεωργίου.

Επίδομα θέρμανσης στις πολυκατοικίες - Πώς πρέπει να γίνει η αίτηση

«Στις πολυκατοικίες οι διαχειριστές θα πρέπει να δηλώσουν στο myΘέρμανση το ΑΦΜ της πολυκατοικίας και έπειτα ο ενοικιαστής θα μπει με τη σειρά του να κάνει την αίτηση για το διαμέρισμά του», ανέφερε ο κος Χατζηγεωργίου.

Πιο αναλυτικά, στο myΘέρμανση θα πρέπει να δηλωθούν τα ακόλουθα στοιχεία:

  • τον ΑΦΜ του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρείας διαχείρισης της πολυκατοικίας,
  • τον ΑΦΜ της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει,
    τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που αντιστοιχεί στην πολυκατοικία,
  • τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης,
  • το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.

Τα βήματα για να κάνετε σωστά την αίτηση

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι δικαιούχοι για να υποβάλλουν την αίτηση είναι:

  • Είσοδος στην πλατφόρμα
  • Επιλογή αν ο δικαιούχος μένει σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία
  • Επιλογή αν είναι ιδιοκτήτης ή ένοικος
  • Επιλογή για το είδος του καυσίμου (καθώς το επίδομα δεν αφορά μόνο το πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και το φυσικό αέριο, τα καυσόξυλα και το πέλλετ)
  • Συμπλήρωση του Αριθμού παροχής ρεύματος
  • Επιλογή του οικισμού της κύριας κατοικίας
  • Συμπλήρωση των τ.μ. της κατοικίας
  • Συμπλήρωση του IBAN στο myAADE
  • Καταχώρηση στην εφαρμογή ΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΜΟΥ τις αγορές: όπως τον αριθμό της απόδειξης, το ύψος της αγοράς, τον ΑΦΜ και την επωνυμία της επιχείρησης.

Προσοχή στις παγίδες

«Θέλει προσοχή για να δηλωθεί σωστά το ΑΦΜ του αιτούμενου και ο αριθμός παροχής ρεύματος του σπιτιού στο τιμολόγιο της αγοράς. Αν μπει από λάθος κάποιο άλλο ΑΦΜ, θα χαθεί η επιδότηση», τονίζει ο κος Χατζηγεωργίου.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι για το επίδομα θέρμανσης φέτος είναι τα φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν:

  • πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης
  • ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη)
  • ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα
  • ή βιομάζα (πέλετ)
  • ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης σε περίπτωση που ένας δικαιούχος έλαβε κατά τη χειμερινή περίοδο 2021/2022 προκαταβολή που υπολειπόταν του ήμισυ της αξίας των επιλέξιμων αγορών των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας, τότε δεν είναι δικαιούχος προκαταβολής.

Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

Πέρα από την προκαταβολή έως την 21η Δεκεμβρίου για τους περσινούς δικαιούχους, οι υπόλοιπες πληρωμές θα πραγματοποιηθούν:

  • Έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023.
  • Έως την 28η Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2023.
  • Ειδικά για το φυσικό αέριο θα καταχωρούνται έως την 31η Μαΐου 2023 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1.10.2022 έως 31.03.2023 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 16η Μαϊου 2023 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 15η Ιουνίου 2023.

Η απόφαση ακόμα προβλέπει ότι το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο ο δικαιούχος να πραγματοποιήσει αγορές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας αξίας μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του κατά τα ανωτέρω δικαιούμενου επιδόματος από την 1η Οκτωβρίου 2022 έως και την 31η Μαρτίου 2023 και ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης από την 14η Οκτωβρίου 2022, ημερομηνία κατά την οποία άρχισε η διάθεσή του.

Σχετικές ειδήσεις