ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημόσιο: Οι προθεσμίες για πρόωρη σύνταξη

Δημόσιο: Οι προθεσμίες για πρόωρη σύνταξη
INTIME

Διορία μέχρι το τέλος του έτους έχουν οι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα αφού στις 31/12/2022 κλείνει οριστικά η πόρτα εξόδου πριν από τα 62 με μειωμένη σύνταξη.

Το οριστικό τέλοςστις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις στο Δημόσιο βάζει διάταξη που περιλαμβάνεται στομίνι ασφαλιστικό σχέδιο νόμου, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλήτο επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με την προωθούμενη ρύθμιση, οι δημόσιοι υπάλληλοι που θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2012, δηλαδή συμπληρώνουν έως τότε 25ετία, θα συνεχίσουν να έχουν μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2022 το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη σύνταξη, σύμφωνα με τα όρια ηλικίας που εφαρμόζονταν για αυτές τις κατηγορίες το 2021.

Αν και το περιθώριο χρόνου φαίνεται μικρό, η διάταξη ορίζει ρητά ότι όσοι από τους δημοσίους υπαλλήλους πιάνουν τα μειωμένα όρια εντός του τρέχοντος έτους, δεν χρειάζεται να βιαστούν, θα μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους για πρόωρη συνταξιοδότηση οποτεδήποτε, ακόμη και από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μετά.

Διευκρινίζεται ότι η σχετική διάταξη τουυπουργείου Εργασίας αφορά τόσο τους δημοσίους υπαλλήλους που είχαν ήδη υποβάλει αιτήσεις και αυτές είχαν «μπλοκαριστεί» από τοΓενικό Λογιστήριο του Κράτους, όσο και εκείνους που προλαβαίνουν να συμπληρώσουν το απαιτούμενο όριο ηλικίας έως το τέλος του έτους και να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης.