ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καλάθι του νοικοκυριού: Η συγκριτική λίστα από 14 σούπερ μάρκετ

Καλάθι του νοικοκυριού: Η συγκριτική λίστα από 14 σούπερ μάρκετ
Καλάθι του νοικοκυριού
Intime / φωτογραφία αρχείου

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, δημοσίευσε την συνολική αξία για το καλάθι του νοικοκυριού, ανά σούπερ μάρκετ.

Τη λίστα με τη συνολική αξία για το «καλάθι του νοικοκυριού» ανά σούπερ μάρκετ, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, ανήρτησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Η λίστα των προϊόντων που μπαίνουν στο καλάθι του νοικοκυριού ανανεώνεται κάθε Τετάρτη μέχρι τις 9 το πρωί. Συνολικά στα 14 καλάθια της εβδομάδας 9-15 Νοεμβρίου συμμετέχουν 942 προϊόντα.

Επιπλέον, τα σούπερ μάρκετ υποχρεούνται να διασφαλίσουν ότι υπάρχει επάρκεια των προϊόντων που έχουν εντάξει στο «καλάθι του νοικοκυριού».

Όπως φαίνεται και στη λίστα που ανήρτησε ο υπουργός, οι τιμές στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας είναι πιο χαμηλές σε 5 σούπερ μάρκετ, με τον Μασούτη να έχει τη χαμηλότερη τιμή. Στα υπόλοιπα είναι περίπου στα ίδια, ενώ σε 4 σούπερ μάρκετ οι τιμές έχουν ανέβει.

Ο υπουργός ενημέρωσε, επίσης, ότι αύριο θα επισκεφτεί ένα σούπερ μάρκετ της αλυσίδας Μασούτη ως επιβράβευση της.

Κατατέθηκε η τροπολογία για καλύτερη σήμανση και επάρκεια των προϊόντων

Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία που επιχειρεί να βελτιώσει την εφαρμογή της πρωτοβουλίας «Καλάθι του νοικοκυριού» κατατέθηκε στη Βουλή.

Η ρύθμιση εισάγει δύο νέες παραμέτρους για την εξασφάλιση ουσιαστικού οφέλους για τους καταναλωτές: την ευκρινέστερη επισήμανση των προϊόντων που εισάγονται στο «καλάθι του νοικοκυριού», ώστε να εντοπίζονται ευκολότερα από τους καταναλωτές και να προτιμώνται από αυτούς καθώς και την εξασφάλιση της επάρκειας των προϊόντων αυτών στα ράφια των καταστημάτων λιανικής πώλησης.

Συγκεκριμένα, με την τροπολογία προστίθεται παράγραφος στον σχετικό νόμο που αναφέρει ότι οι υπόχρεοι, δηλαδή super market κλπ «τοποθετούν ευκρινές ειδικό σήμα στο χώρο πώλησης (ράφι) των προϊόντων που συμμετέχουν στο «καλάθι του νοικοκυριού», καθώς και ευκρινή κατάλογο των προϊόντων που συνθέτουν το «καλάθι του νοικοκυριού» σε εμφανές σημείο στην είσοδο του καταστήματος, που συμπεριλαμβάνει τις τιμές στις οποίες προσφέρονται τα προϊόντα.

Επιπρόσθετα, οι υπόχρεοι διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα που συμμετέχουν στο «καλάθι του νοικοκυριού» βρίσκονται στο κατάστημά τους σε επάρκεια και διατίθενται απρόσκοπτα στο καταναλωτικό κοινό. Για κάθε παράβαση της παρούσας επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους από 1.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ…».

Διαβάστε ακόμα:

Γεωργιάδης: Ανταγωνισμός σε σούπερ μάρκετ για καλάθι του νοικοκυριού

Καλάθι του νοικοκυριού: Οι δύο αλλαγές και η λίστα στα σούπερ μάρκετ

Καλάθι του νοικοκυριού: Μειωμένες τιμές στη λίστα των σούπερ μάρκετ