ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Δηλώσεις για άτυπες χρηματικές δωρεές στο myProperty

ΑΑΔΕ: Δηλώσεις για άτυπες χρηματικές δωρεές στο myProperty
INTIME

Μετά τις γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές ακινήτων που έχουν περάσει στην ψηφιακή εποχή και οι δηλώσεις για τις άτυπες χρηματικές δωρεές και γονικές παροχές θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην εφορία μέχρι το τέλος του έτους. 

Χωρίς ταλαιπωρία και επισκέψεις στην εφορία οι γονείς που θέλουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αποκτήσουν ένα αυτοκίνητο, ένα σπίτι ή κάποιο άλλο περιουσιακό στοιχείο θα μπορούν να υποβάλουν τη δήλωση της χρηματικής δωρεάς με λίγα κλικ από τον υπολογιστή τους.

Εως τα τέλη Δεκεμβρίου, η ΑΑΔΕ αναμένεται να έχει σβήσει άλλη μία εστία γραφειοκρατίας στο μέτωπο των μεταβιβάσεων κινητών περιουσιακών στοιχείων δρομολογώντας την ηλεκτρονική υποβολή όλων των δηλώσεων χρηματικών γονικών παροχών και δωρεών μέσω της πλατφόρμας myProperty.

Σήμερα, οι δηλώσεις για άτυπες χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές υποβάλλονται στις ΔΟΥ, ενώ μόνο στην περίπτωση που μεταβιβάζονται χρήματα σε συγγενείς της πρώτης κατηγορίας (σύζυγος, παιδιά, γονείς, εγγόνια), μέσω τραπεζικών λογαριασμών και με συμβολαιογραφικό έγγραφο, οι σχετικές δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά.

Για τους συγγενείς της πρώτης κατηγορίας, οι χρηματικές γονικές παροχές έως 800.000 ευρώ είναι αφορολόγητες, ενώ για όσους ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία (αδέλφια, ανίψια κ.λπ.) επιβάλλεται φόρος 20% από το πρώτο ευρώ.