ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες αποκρατικοποιήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη

Ποιες αποκρατικοποιήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη
INTIME

Μια σειρά από αποκρατικοποιήσεις είναι σε εξέλιξη από το ΤΑΙΠΕΔ.

Για την παραχώρηση του αυτοκινητοδρόμου της Αττικής Οδού, οι πληροφορίες θέλουν το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ να εγκρίνει σήμερα το προσχέδιο της σύμβασης παραχώρησης στα οκτώ επενδυτικά σχήματα που διεκδικούν τη συγκεκριμένη υποδομή για τα επόμενα 25 χρόνια. Οι πληροφορίες θέλουν επίσης στους υπό διαμόρφωση όρους για τη νέα σύμβαση να προβλέπεται η μείωση των διοδίων στα 2,6 ευρώ.

Το ΤΑΙΠΕΔ αναμένει την ολοκλήρωση του προσυμβατικού ελέγχου της συμφωνίας για την παραχώρηση του εμπορικού λιμένα Φίλιππος Β' στην Καβάλα με την κοινοπραξία που αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής International Port Investments.

Για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας (πώληση 67%) το Ταμείο αναμένει το ελεγκτικό συνέδριο να ολοκληρώσει τον έλεγχο της σύμβασης μεταβίβασης μετοχών στην κοινοπραξία Grimaldi - Μινωικές Γραμμές, προκειμένου να πέσουν οι τελικές υπογραφές. Μεγάλο ενδιαφέρον φέρεται να υπάρχει και για την πώληση του λιμανιού του Βόλου, με την εκδήλωση του ενδιαφέροντος να έχει οριστεί για τις 20 Ιανουαρίου του 2023.

Εντός του 2023 αναμένεται να κλείσει και τυπικά η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού στην κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - EGIS PROJECTS, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και οι επαφές μεταξύ των μετόχων του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών για την είσοδο του 30% των μετοχών της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου Ν. Καβάλας αναμένεται στις 28 Νοεμβρίου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο φιναλίστ του διαγωνισμού δεν αναμένεται να καταθέσουν δεσμευτικές προτάσεις καθώς ο κανονισμός τιμολόγησης που θεσπίστηκε αποθαρρύνει τις επενδύσεις.

Θετικά νέα αναμένονται για το κλείσιμο της πώλησης του ακινήτου των 350 στρεμμάτων στις Γούρνες Ηρακλείου της Κρήτης (Μικρό Ελληνικό) στην εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων REDS.

Σε εξέλιξη είναι επίσης οι διαγωνισμοί για τις μαρίνες. Για τη μαρίνα της Πύλου η ημερομηνία υποβολής προσφορών αναμένεται να οριστεί εντός του Ιανουαρίου του 2023 και για τη μαρίνα του Αργοστολίου στις 16 Δεκεμβρίου.