ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Μειώσεις μισθών στελεχών και ενισχύσεις εργαζομένων

Κίνα: Μειώσεις μισθών στελεχών και ενισχύσεις εργαζομένων
AP

Λίγες εβδομάδες μετά τη νέα υπόσχεση του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, πως εφεξής προτεραιότητα του Πεκίνου θα είναι η κοινή ευημερία και όχι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, οι τεχνολογικοί κολοσσοί της Κίνας, μεγάλες επιχειρήσεις της αλλά και το χρηματοπιστωτικό σύστημα σπεύδουν να συμμορφωθούν με τις προσταγές του και να συνεισφέρουν σε μια δίκαιη κατανομή του πλούτου της χώρας. Μειώνουν, έτσι, τους μισθούς των υψηλόβαθμων στελεχών τους για να τοποθετήσουν όσα χρήματα εξοικονομούν σε ταμείο κοινής ωφελείας για τους υπαλλήλους τους.

Ο τεχνολογικός κολοσσός της Jd.com Inc μειώνει από 10% έως 20% τις αποδοχές περίπου 2.000 υψηλόμισθων διευθυντικών στελεχών για να τοποθετήσει όσα κεφάλαια εξοικονομεί στο ταμείο για τους υπαλλήλους που έχει κεφάλαια ύψους 1,4 δισ. δολ. Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, παράλληλα ο ιδρυτής της εν λόγω επιχείρησης, Ρίτσαρντ Λιου, θα δωρίσει στο ταμείο των υπαλλήλων 100 εκατ. γουάν, ποσό αντίστοιχο των 14 εκατ. δολ. από την προσωπική του περιουσία.

«Ελπίζω η κίνησή μου αυτή να κάνει πραγματικότητα το όνειρο μιας ιδιόκτητης κατοικίας για όλους όσοι έχουν απασχοληθεί στην εταιρεία μας για περισσότερο από πέντε χρόνια», ανέφερε σε σχετικό μνημόνιο προς το προσωπικό ο Ρίτσαρντ Λιου. Προσέθεσε μάλιστα πως στους δικαιούχους συγκαταλέγονται και όσοι μετέφεραν την αλληλογραφία της εταιρείας και όσοι απασχολούνται στον τομέα εξυπηρέτησης πελατών. Σημειωτέον ότι ο Λιου παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου προ μηνών, όπως άλλωστε και πολλοί άλλοι μεγιστάνες της τεχνολογίας που εγκατέλειψαν φέτος τις διευθυντικές τους θέσεις μετά την εκστρατεία του προέδρου Σι κατά των εταιρειών Ιντερνετ.

Παράλληλα, πηγές προσκείμενες στις σχετικές συνομιλίες ανέφεραν στο Bloomberg ότι ο όμιλος Alibaba Group Holding θεσπίζει δικό του ταμείο με κεφάλαια ύψους 10 δισ. γουάν, ποσό αντίστοιχο με 1,4 δισ. δολ., που θα χορηγεί στο προσωπικό της εταιρείας άτοκα δάνεια για την αγορά κατοικίας. Από το περασμένο έτος, άλλωστε, και από την πρώτη φορά που ο πρόεδρος Σι ζήτησε αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των πολλών και φτωχότερων, ο όμιλος ηλεκτρονικού εμπορίου Pinduoduo υποσχέθηκε να δεσμεύσει 1,5 δισ. δολ. από τα νέα κέρδη του για την οικονομική στήριξη των αγροτών.

Ο επίσης τεχνολογικός κολοσσός της Tencent Holdings έχει ανακοινώσει ότι θα διπλασιάσει το ποσό που διαθέτει για τη χρηματοδότηση κοινωνικά υπεύθυνων προγραμμάτων και να το φτάσει έτσι στα 15 δισ. δολ.

Ανάλογες μειώσεις βλέπουν, άλλωστε, στους μισθούς τους τα υψηλόμισθα στελέχη του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κίνας που συγκεντρώνει πλούτο ύψους 58 τρισ. δολαρίων.

Οι μειώσεις αφορούν όλο το φάσμα του χρηματοπιστωτικού συστήματος από τις επενδυτικές τράπεζες μέχρι τα αμοιβαία κεφάλαια, καθώς όλος ο κλάδος διερευνά τις δυνατότητες που έχει για να συμμορφωθεί με τις εντολές του Κινέζου προέδρου. Είναι, πάντως, προφανής η σπουδή που επιδεικνύουν οι τεχνολογικοί κολοσσοί της Κίνας στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στο αίτημα του προέδρου Σι. Είναι εκείνοι που βρέθηκαν στο στόχαστρο της εκστρατείας του κατά της υπερβολικής συσσώρευσης πλούτου και εξουσίας με προεξάρχουσα την περίπτωση του Τζακ Μα, ιδρυτή και επικεφαλής της Alibaba, ο οποίος εξαφανίστηκε για περίπου δύο εβδομάδες προ ενάμισι έτους περίπου και στη συνέχεια είδε την ισχύ και τον πλούτο του να μειώνονται.

Ο Κινέζος πρόεδρος, που μέσα στην τελευταία διετία έχει επανειλημμένως μιλήσει για αλλαγή στόχων στην Κίνα με ζητούμενο την κοινή ευημερία και τη γεφύρωση των ανισοτήτων, ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή μία από τις πλέον προσωπικές πολιτικές επιλογές του που, όπως πάντως επισημαίνουν οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές, συνεπάγεται αβέβαιη έκβαση για τους επενδυτές και για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της Κίνας. Εξάλλου, και μόνον οι τοποθετήσεις αυτές του προέδρου Σι, σε συνδυασμό με την εκστρατεία υποταγής των πανίσχυρων τεχνολογικών εταιρειών και των εταιρειών του Ιντερνετ, προκάλεσαν αναταραχή στις αγορές κατά τη διάρκεια του 2021.