ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Το αίτημα στις τράπεζες για τις ρυθμίσεις οφειλών

Σταϊκούρας: Το αίτημα στις τράπεζες για τις ρυθμίσεις οφειλών
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας
Intime News

Στη συνάντησή του με τις διοικήσεις των τραπεζών, ο Χρήστος Σταϊκούρας θέτει τη βελτιωμένη εικόνα της ελληνικής οικονομίας, την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και το ζήτημα των πλειστηριασμών.

Να τρέξουν γρηγορότερα τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών και να ξαναδούν το θέμα της τιμολογιακής τους πολιτικής ζητά ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, από τις τράπεζες.

Στη συνάντησή του με τις διοικήσεις των τραπεζών, ο υπουργός Οικονομικών θέτει τη βελτιωμένη εικόνα της ελληνικής οικονομίας, την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και το ζήτημα των πλειστηριασμών. Θέματα για τα οποία ο κ. Σταϊκούρας μίλησε και σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο ΥΠΟΙΚ θα πιέσει στη συνάντησή του με τους τραπεζίτες να αναμορφώσουν τα επιτόκια τους «στα σημεία των καιρών», καθώς αυτό αποτελεί κυβερνητική θέση, δεδομένης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.

Στόχος είναι το τραπεζικό σύστημα της χώρας να αναμορφώσει την τιμολογιακή πολιτική δανείων, καταθέσεων και προμηθειών, με τρόπο που δεν θα επιβαρύνει δυσανάλογα επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι «υπάρχει ζήτημα πιστωτικής επέκτασης, υπάρχει ζήτημα λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού, υπάρχει ζήτημα διμερών ρυθμίσεων, υπάρχει ζήτημα τιμολογιακής πολιτικής στις καταθέσεις, υπάρχει ζήτημα τιμολογιακής πολιτικής στις προμήθειες και υπάρχει και το ζήτημα της αύξησης του κόστους δανεισμού των πολιτών υφιστάμενων και νέων.

»Όλα αυτά συζητούνται με το χρηματοπιστωτικό σύστημα στη βάση αυτών που επιτρέπονται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες και αυτών που ρεαλιστικά μπορούμε να υλοποιήσουμε, με δεδομένο των υφιστάμενο ή προσδοκώμενο δημοσιονομικό χώρο».

Ερωτηθείς για το αν θα στηριχθούν οι συνεπείς δανειοληπτες, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Δεν θα πάρετε απάντηση, γιατί δεν υπάρχει απάντηση αυτήν τη στιγμή. Δεν υπάρχει απάντηση, γιατί πρέπει να συνεκτιμηθούν όλα αυτά που λέμε και εν πάση περιπτώσει με τι δημοσιονομικό κόστος; Πού είναι ο δημοσιονομικός χώρος; Δεν μπορούμε συνεπώς εκ προοιμίου να λέμε ότι θα υλοποιήσουμε ένα μέτρο, όταν τώρα ξεκινάμε ή έχουμε ξεκινήσει πρόσφατα τις συζητήσεις».

Ωστόσο, και από τα λόγια αυτά, γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση έχει θέσει το θέμα στο τραπέζι και περιμένει και από την πλευρά των τραπεζών να δείξουν ανάλογη διάθεση.