ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταμείο Ανάκαμψης: Εγκρίθηκε η εκταμίευση 3,56 δισ. ευρώ από την ΕΕ

Ταμείο Ανάκαμψης: Εγκρίθηκε η εκταμίευση 3,56 δισ. ευρώ από την ΕΕ
AP

Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 3,56 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του  NextGenerationEU έλαβε η Ελλάδα από την ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι από τα 3,56 δισ. ευρώ, 1,72 δισ. ευρώ αφορούν στο σκέλος των επιδοτήσεων και 1,85 δισ. ευρώ το σκέλος των δανείων.

Με το ποσό αυτό το συνολικό ύψος των πόρων που θα έχει εισπράξει η χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης θα ανέρχεται πλέον σε 11,1 δισ. ευρώ, ήτοι στο 37% των κονδυλίων που έχουν προυπολογιστεί για την Ελλάδα.

Η Ελλάδα ήταν η μία από τις τέσσερις χώρες που έχουν υποβάλει αίτημα για εκταμίευση της δεύτερης δόσης και η δεύτερη η οποία έχει πάρει την έγκριση για εκταμίευση του ποσού που της αναλογεί.

Με βάση τη διαδικασία που έχει καθοριστεί από την αρχή της σύστασης του Ταμείου Ανάκαμψης, μετά την έγκριση της Κομισιόν ακολουθεί η θετική αξιολόγηση από EFC και αφού ολοκληρωθούν μια σειρά από διαδικασίες, συνολικής διάρκειας περίπου τεσσάρων εβδομάδων, θα ακολουθήσει η εκταμίευση του ποσού, πιθανότατα στις αρχές του 2023.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Εξαιρετικά νέα για την Ελλάδα σήμερα. Η χώρα έχει σημειώσει επαρκή πρόοδο στην εφαρμογή του εθνικού της σχεδίου ανάκαμψης ώστε να λάβει δεύτερη πληρωμή στο πλαίσιο του NextGenerationEU. Μόλις δοθεί το πράσινο φως από τα κράτη μέλη, η Ελλάδα θα λάβει 3,6 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα προωθεί φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις σε βασικούς τομείς, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι σιδηροδρομικές υποδομές, οι δημόσιες μεταφορές και η ψηφιοποίηση των ΜΜΕ. Η Ελλάδα ενθαρρύνει επίσης νέες επενδύσεις στον τουρισμό, τη μεταποίηση και τη γεωργία. Είναι σημαντικό το ότι έχει επίσης εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά τους λογιστικούς και λοιπούς ελέγχους για την προστασία των χρημάτων των φορολογουμένων. Συγχαρητήρια λοιπόν στην Ελλάδα! Η πορεία προς την ανάκαμψη συνεχίζεται και η Επιτροπή στέκεται στο πλευρό σας.»