ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φωτιά» οι δόσεις των δανείων - Στην ΕΚΤ στραμμένα τα βλέμματα

«Φωτιά» οι δόσεις των δανείων -  Στην ΕΚΤ στραμμένα τα βλέμματα
INTIME

Σε νέες επιβαρύνσεις στις δόσεις των περισσότερων δανειοληπτών θα οδηγήσει  η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στις 15 Δεκεμβρίου κατά 50 μονάδες βάσης στο 2,50%. 

Πρόκειται για την πέμπτη διαδοχική αύξηση των μηνιαίων καταβολών από τον περασμένο Ιούλιο, σε συνέχεια της επιθετικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τη Φρανκφούρτη για τον έλεγχο του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με αναλυτές, το επόμενο διάστημα το euribor 3 μηνών, με το οποίο είναι συνδεδεμένη η πλειονότητα των χορηγήσεων στη χώρα μας, θα κινηθεί προς τη ζώνη του 2% από αρνητικά επίπεδα μόλις τρεις μήνες νωρίτερα. Σήμερα είναι στο 1,954%.

Ανά 100.000 ευρώ υπολοίπου μία αύξηση του επιτοκίου κατά 2% μεταφράζεται σε ετήσια επιβάρυνση ύψους 2.000 ευρώ. Ποσό διόλου ευκαταφρόνητο ειδικά για ιδιώτες, που την ίδια στιγμή έχουν να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια, καθώς και για επιχειρήσεις που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση και ο τζίρος τους δεν κινείται ανάλογα με την αύξηση του ΑΕΠ.

Γενικά τα υφιστάμενα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου θα αυξηθούν περαιτέρω τον ερχόμενο μήνα. Ετσι, μετά τις επιβαρύνσεις τον Αύγουστο, το Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο, και το Νοέμβριο, ο Δεκέμβριος θα είναι ένας ακόμη μήνας αυξημένων καταβολών. Για παράδειγμα, ανά 150.000 ευρώ υπολοίπου σε δάνειο για το οποίο απομένουν 20 χρόνια αποπληρωμών, με επιτόκιο ίσο με το euribor 3 μηνών πλέον περιθωρίου 2%, οι μεταβολές έχουν ως εξής:

  • Τον Ιούλιο η δόση διαμορφωνόταν στα 759 ευρώ.
  • Τον Αύγουστο αυξήθηκε στα 775 ευρώ.
  • Τον Σεπτέμβριο στα 810 ευρώ.
  • Τον Οκτώβριο στα 870 ευρώ.
  • Τον Νοέμβριο στα 900 ευρώ..
  • Αν το euribor αυξηθεί στο 2,50% η μηνιαία δόση θα αναρριχηθεί στα 950 ευρώ, ενώ αν φτάσει το 3%, θα προσεγγίσει τα 1.000 ευρώ.

Δηλαδή το νοικοκυριό του παραδείγματος, μέσα σε πέντε μήνες θα επιβαρυνθεί με 230 ευρώ περισσότερα σε σύγκριση με τα μέσα του 2022. Το ποσό αυτό σε επίπεδο δωδεκαμήνου αντιστοιχεί σε 2.770 ευρώ.