ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurostat: Στο 9% ανήλθε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το Νοέμβριο

Eurostat: Στο 9% ανήλθε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το Νοέμβριο
Pixabay

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) θα ανακοινώσει στις 9 Δεκεμβρίου τα επισημά στοιχεία για τον πληθωρισμό Νοεμβρίου, ωστόσο σήμερα η Eurostat δημοσιοποίησε τα στοιχεία για τον εναρμονισμένο πληθωρισμό που δείχνουν ετήσια αύξηση τιμών 9% για την Ελλάδα το Νοέμβριο.

Στην ευρωζώνη η Eurostat εκτιμά ότι ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 10%, από 10,6% τον Οκτώβριο.

Τα ενθαρρυντικά στοιχεία δημιουργούν προσδοκίες ότι το πρωτοφανές ράλι στις τιμές των προηγούμενων μηνών βρήκε την κορυφή του, ενισχύοντας την αισιοδοξία ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι σε θέση έτσι να προχωρήσει με μικρότερες αυξήσεις των επιτοκίων της μετά από δύο διαδοχικές αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ ενδεχομένως να προχωρήσει στην επόμενη συνεδρίαση της στις 15 Δεκεμβρίου με μια μικρότερη αύξηση κατά 50 μονάδες.

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, αυξήθηκε ωστόσο στο 6,6% από 6,4% τον Οκτώβριο, διαψεύδοντας τις ελπίδες για πτώση. Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι το ράλι των τιμών στα τρόφιμα ενισχύθηκε.

Κύρια συνεισφορά στον πληθωρισμό της ευρωζώνης είχαν η ενέργεια, με ετήσιο ποσοστό 34,9% (από 41,5% τον Οκτώβριο), τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός με 13,6% (από 13,1% έναν μήνα πριν), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά με 6,1% (σταθερό σε σύγκριση με τον Οκτώβριο) και οι υπηρεσίες με 4,2% (από 4,3% έναν μήνα πριν).

Χαρακτηριστικό γνώρισμα των Εναρμονισμένων Δεικτών Τιμών Καταναλωτή της Eurostat είναι ότι καταρτίζονται σύμφωνα με μία σειρά τεχνικών μέτρων, όπως αυτά ορίζονται από τους σχετικούς Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα κυριότερα από αυτά είναι: η χρησιμοποίηση ενιαίας ταξινόμησης των ειδών (COICOP5/HICP), η επιλογή του τύπου υπολογισμού των ατομικών δεικτών, η γεωγραφική και πληθυσμιακή κάλυψη συνόλου Χώρας, η κάλυψη των ειδών και η κατάρτιση συγκεκριμένων υποδεικτών, οι ελάχιστες προδιαγραφές για την τιμοληψία και τη δειγματοληψία, οι προσαρμογές λόγω ποιοτικών διαφορών των ειδών, η ενιαία αντιμετώπιση των τιμολογίων των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, καθώς, επίσης, το κοινό έτος αναφοράς (2015=100,0) και οι αναδρομικοί υπολογισμοί στοιχείων από τον Ιανουάριο 1996 και εξής.