ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι δανειολήπτες θα στηριχθούν από Κυβέρνηση - τράπεζες

Ποιοι δανειολήπτες θα στηριχθούν από Κυβέρνηση - τράπεζες
Pixabay

Χαμηλά μπαίνει ο πήχης για τη στήριξη των δανειοληπτών μετά τη χθεσινή συνάντηση των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών και της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών.

Από ότι διαφάνηκε οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να προωθήσουν μέτρα που δεν θα μειώνουν την καθαρή παρούσα αξία των οφειλών που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να οδηγηθούν σε αναταξινόμηση των ενήμερων στεγαστικών δανείων και να πάρουν αυξημένες προβλέψεις, προκειμένου να καλύψουν τη ζημία που θα προκύψει.

Σύμφωνα με την πρόταση, η οποία θα εξειδικευθεί στις λεπτομέρειές της τις επόμενες ημέρες, οι τράπεζες θα επιδοτήσουν το 50% της αύξησης της δόσης, λόγω της ανόδου των επιτοκίων, για 12 μήνες. Ετσι, εάν η δόση κάποιου ήταν 400 ευρώ και ύστερα από τις αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ έχει φτάσει στα 500, η τράπεζα θα τη μειώσει στα 450 ευρώ. Ωστόσο, ο αριθμός των δανειοληπτών που θα υπαχθούν στο μέτρο είναι σχετικά μικρός και υπολογίζεται από τις τράπεζες σε 20.000 έως 30.000 νοικοκυριά, που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για να χαρακτηριστούν ευάλωτα.

Σύμφωνα με τις τράπεζες, τα μέτρα που θα συναποφασιστούν θα πρέπει να αφορούν τα ευάλωτα νοικοκυριά, όχι κατ’ ανάγκη με τα αυστηρά κριτήρια που ορίζει ο νόμος, αλλά όσα νοικοκυριά είναι «ευαίσθητα» στην άνοδο των επιτοκίων. Με βάση στοιχεία από τις τράπεζες, η άνοδος των επιτοκίων αυξάνει κατά μέσον όρο τη μηνιαία δόση ενός στεγαστικού δανείου που είναι σήμερα με κυμαινόμενο επιτόκιο κατά περίπου 20%, αλλά η αύξηση αυτή δεν πλήττει οριζόντια όλες τις κατηγορίες των δανειοληπτών.

Μια κατηγορία όπου σύμφωνα με τις τράπεζες θα μπορούσε να εντοπιστεί το πρόβλημα είναι, π.χ., στα δάνεια που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Γέφυρα 1» για την προστασία της πρώτης κατοικίας, για τα οποία έχει λήξει ή λήγει έως τα τέλη του χρόνου η περίοδος της επιδότησης. Οι δανειολήπτες αυτοί θα πρέπει όχι μόνο να πληρώνουν πλέον το κανονικό ύψος της δόσης των στεγαστικών τους δανείων, χωρίς δηλαδή την επιδότηση, αλλά η δόση αυτή θα είναι υψηλότερη σε σχέση με αυτήν που πλήρωναν κατά την έναρξη της πανδημίας λόγω της ανόδου των επιτοκίων.