ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα παιδιού: Ποιοι θα λάβουν διπλή δόση τον Δεκέμβριο

Επίδομα παιδιού: Ποιοι θα λάβουν διπλή δόση τον Δεκέμβριο
Pixabay

Έξτρα χρήματα θα δουν στους λογαριασμούς τους χιλιάδες δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού πριν τα Χριστούγεννα. Η καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης και της δόσης θα γίνουν σε μία ημερομηνία.

Κανονικά το Α21 θα «έσπαγε» σε δύο πληρωμές (η έκτακτη στις 20 Δεκεμβρίου και η τακτική στις 31 Δεκεμβρίου), ωστόσο φαίνεται πως τελικά τα δύο ποσά θα πληρωθούν μαζί.

Ποιοι παίρνουν 420 ευρώ τα Χριστούγεννα

Σε μία περίπτωση, τα λεφτά της έκτακτης πληρωμής της επιταγής ακρίβειας φτάνουν τα 420 ευρώ.

Η επιπλέον ενίσχυση υπολογίζεται ως εξής:

1 + 1/2 +1/4 + 1/4 = 2. Επομένως, το ισοδύναμο εισόδημα υπολογίζεται: 12.000 ευρώ / 2 = 6.000 ευρώ. Οι εν λόγω οικογένειες εντάσσονται στην Α εισοδηματική κλίμακα και λαμβάνουν 280 ευρώ τον μήνα. Η μιάμιση επιπλέον δόση βγαίνει στα 420 ευρώ, δηλαδή, 280 ευρώ + 140 ευρώ για τον Δεκέμβριο.

Υπολογίστε τα χρήματα της επιταγής ακρίβειας

Αντίστοιχα, μπορείτε να υπολογίσετε και τα ποσά που σας αναλογούν, σύμφωνα με την εισοδηματική κατηγορία στην οποία ανήκετε.

Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 735.000, με περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ παιδιά.

Για την Α κατηγορία:

70 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο
επιπλέον 70 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο
επιπλέον 140 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Για την Β κατηγορία:

42 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο
επιπλέον 42 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο
επιπλέον 84 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Για την Γ κατηγορία:

28 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο
επιπλέον 28 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο
επιπλέον 56 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Νέα επιταγή ακρίβειας: Πότε πληρώνεται

Το πιο πολυαναμενόμενο από τα επιδόματα είναι η λεγόμενη επιταγή ακρίβειας, ένα έκτακτο ποσό -διαφορετικό για την κάθε κατηγορία- που αναμένεται να φτάσει ακόμα και τα 500 ευρώ σε ελάχιστες περιπτώσεις, από τους συνολικά 2,3 εκατ. δικαιούχους που αναμένουν την πληρωμή.

Συνταξιούχοι που παίρνουν σύνταξη μέχρι 800 ευρώ, οικογένειες με παιδιά, ανασφάλιστοι υπερήλικες, δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και μακροχρόνια άνεργοι αναμένουν τώρα την πίστωση των τραπεζικών τους λογαριασμών με τα ποσά που τους αναλογούν.

Υπενθυμίζεται πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, πρόσφατα αποσαφήνισε ότι γίνεται προσπάθεια, η πιθανότερη ημερομηνία πληρωμής είναι η Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022.

Υπάρχουν και εκείνοι που θα πάρουν ακόμα και 500 ευρώ σε ένα νοικοκυριό. Τα ζευγάρια συνταξιούχων θα πάρουν επίδομα εάν και εφόσον και οι δύο σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης. Τα 250 ευρώ θα καταβληθούν και στους δύο. Θα πάρουν δηλαδή 500 ευρώ πριν τα Χριστούγεννα, ποσό που προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Αυτό ισχύει εφόσον πληρούνται τα εξής κριτήρια:

Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2022 δεν υπερβαίνει τις 9.600 ευρώ (από 7.200 προηγουμένως)

Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους (το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης) δεν υπερβαίνει τις 16.800 ευρώ (από 14.400 προηγουμένως)

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού που προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2022 (φορολογικού έτους 2021), δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ (από 200.000 προηγουμένως)

Είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021.