ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 235 τρισ. δολάρια ανήλθε το παγκόσμιο χρέος το 2021

Στα 235 τρισ. δολάρια ανήλθε το παγκόσμιο χρέος το 2021
AP

Τη μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων 70 ετών σημείωσε το παγκόσμιο χρέος στη διάρκεια του 2021, αν και παρέμεινε σε επίπεδα υψηλότερα από τα προ της πανδημίας επίπεδα. Σύμφωνα με τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία του ΔΝΤ, το παγκόσμιο χρέος μειώθηκε κατά 10 εκατοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το ρεκόρ που είχε σημειώσει το 2020 εν μέσω των πρώτων κυμάτων της πανδημίας. 

Σήμερα ανέρχεται στο 247% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ωστόσο, με όρους δολαρίου εξακολουθεί να αυξάνεται, αλλά με πιο αργούς ρυθμούς και το περασμένο έτος έφθασε τα 235 τρισ. δολάρια και παραμένει στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο στην Ιστορία. Η μείωσή του αντανακλά όμως την ανάκαμψη που σημείωσε η παγκόσμια οικονομία από την ύφεση της πανδημίας.

Οπως επισημαίνει το ΔΝΤ, η ανάλυση των επιμέρους στοιχείων του παγκοσμίου χρέους προδίδει πως πολλές χώρες εξακολουθούν να παραπαίουν εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας. Οταν το 2020 η παγκόσμια οικονομία βυθίστηκε στην ύφεση εξαιτίας της πανδημίας και των lockdowns, το χρέος εκτοξεύθηκε ως ποσοστό επί της οικονομίας και την ίδια ανοδική πορεία ακολούθησαν τα δημοσιονομικά ελλείμματα, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούσαν να στηρίξουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά αυξάνοντας τις δαπάνες.

Με την επανεκκίνηση των οικονομιών ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε, καθώς η προσφορά δεν ανταποκρινόταν στην τεράστια ζήτηση, ενώ το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας βρέθηκε στα ύψη λόγω του πολέμου και της κλιματικής κρίσης. Η ανάκαμψη που σημειώθηκε το 2021 σε συνδυασμό όμως με τον διαρκώς επιταχυνόμενο πληθωρισμό συμπίεσαν το χρέος κατά περισσότερο από 10 ποσοστιαίες μονάδες σε ΗΠΑ, Βραζιλία, Καναδά και Ινδία.

Σύμφωνα, άλλωστε, με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, δεν πρόκειται να συνεχιστεί αυτή η μείωση του χρέους, που οφείλεται στην επιτάχυνση της ανάπτυξης. Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι τουλάχιστον το 1/3 της παγκόσμιας οικονομίας θα παρουσιάσει μείωση επί δύο συναπτά τρίμηνα τόσο φέτος όσο και το επόμενο έτος, που σημαίνει ότι θα βρεθεί σε ύφεση. Συνολικά η απώλεια ΑΕΠ σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να φθάσει μέχρι το 2026 τα 4 τρισ. δολάρια.