ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επεκτείνεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Επεκτείνεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας
INTIME

Τις αναγκαίες προσαρμογές στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, προκειμένου το μέτρο που εφαρμόζεται ήδη σε τράπεζες και μεγάλα σούπερ μάρκετ να επεκταθεί και σε άλλους κλάδους, με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα, επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας. 

Βάσει του σχεδιασμού, η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας θα εφαρμοστεί, πιθανότατα εντός του Ιανουαρίου, στις ασφαλιστικές εταιρείες και τις εταιρείες σεκιούριτι, θα ακολουθήσουν η βιομηχανία και οι ΔΕΚΟ, ενώ έως το καλοκαίρι του 2023 σχεδιάζεται η επέκτασή της σε τουρισμό και επισιτισμό και έως το τέλος του έτους στο σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Στις 20 Δεκεμβρίου λήγει και η προθεσμία που έδωσε το υπουργείο Εργασίας για την απογραφή προσωπικού του συνόλου των επιχειρήσεων, που αποτελεί άλλωστε και τον «προθάλαμο» εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας.

Οι συσκέψεις στο υπουργείο είναι συχνές και με τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς από την πρώτη φάση εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας αλλά και από τις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των ασφαλιστικών εταιρειών και των εταιρειών φύλαξης διαπιστώθηκαν και καταγράφηκαν προβλήματα, για τα οποία πλέον αναζητούνται λύσεις.

Τα περισσότερα εξ αυτών εντοπίζονται στην καταγραφή των ωραρίων διαφόρων κλάδων που απασχολούν προσωπικό με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, χωρίς όμως φυσική παρουσία στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, όπως είναι για παράδειγμα οι εργαζόμενοι στη φύλαξη. Αλλα προβλήματα είναι επίσης η δυνατότητα καταχώρισης της τέταρτης βάρδιας, η καταχώριση βαρδιών σε οπτικοακουστικά μέσα, η δήλωση ωραρίου για οδηγούς, η διαχείριση των διαλειμμάτων σε μεγάλες εργοστασιακές μονάδες κ.λπ.