ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει υψηλός

Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει υψηλός
ECB Staff Photograph

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε σήμερα τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης και δεδομένης της ανοδικής αναθεώρησης των προβλέψεων για τον πληθωρισμό αναμένεται να προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ προειδοποίησε ότι η οικονομική δραστηριότητα συνεχίζει να εξασθενεί, επισημαίνοντας ότι το ΑΕΠ ενδεχομένως να συρρικνωθεί αυτό και το επόμενο τρίμηνο, κάτι που θα συνιστά τον ορισμό της τεχνικής ύφεσης.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της τράπεζας, η Λαγκάρντ σημείωσε ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι στην οικονομία παραμένουν.

Όπως σημείωσε, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Παράλληλα, η ενέργεια και το κόστος των τροφίμων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, πιέζοντας περαιτέρω τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Η Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι ο «πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός». Η ίδια ανέφερε ότι η ΕΚΤ αναμένει πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός για αρεκτό καιρό και θα επιστρέψει στον στόχο μετά το 2025. Ειδικότερα, η ΕΚΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 8,4% το 2022, στο 6,3% το 2023, στο 3,4% το 2024 και στο 2,3% το 2025.

Όσον αφορά την ανάπτυξη, η ΕΚΤ προβλέπει ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα αυξηθεί κατά 3,4% το 2022 και θα επεκταθεί οριακά το 2023 κατά 0,5%. Το 2024 η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί το 2024 στο 1,9% και το 2025 στο 1,8%.

Για τον πληθωρισμό ανέφερε ότι οι κίνδυνοι παραμένουν ανοδικοί, σημειώνοντας ότι βασικοί παράγοντες ανησυχίες είναι μια επίμονη άνοδος στις πληθωριστικές προσδοκίες ή υψηλότερες από το αναμενόμενο μισθολογικές αυξήσεις.