ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρούγκμαν: Η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ εντός 12 μηνών

Κρούγκμαν: Η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ εντός 12 μηνών

Η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη μέσα στους επόμενους 12 μήνες, εκτίμησε ο οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα Independent.

Σύμφωνα με τον Κρούγκμαν, τυχόν παραμονή της χώρας στο ευρώ για περισσότερα από δύο χρόνια θα τον «εξέπληττε». Μάλιστα, υποστήριξε ότι η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη θα γίνει όταν η ΕΚΤ σταματήσει τον έκτακτο δανεισμό προς τις τράπεζες. «Κανείς δεν θέλει να κάνει κάτι τέτοιο, αλλά από ένα σημείο και μετά είναι αναπόφευκτο», προσέθεσε.

Με δεδομένη –κατ' αυτόν- την έξοδο από το ευρώ, υποστήριξε ότι αν ήταν Έλληνας καταθέτης θα προσπαθούσε να αποσύρει τα χρήματά του από τις εγχώριες τράπεζες, λέγοντας: «θα ανησυχούσα ότι μετά από ένα Σαββατοκύριακο ο λογαριασμός μου θα μπορούσε να έχει μετατραπεί σε δραχμές με αξία μειωμένη κατά 50% ή 30%».

Ερωτηθείς για το εάν η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα εκτός ευρώ, ο Κρούγκμαν αναφέρθηκε στις δυνατότητες ανάπτυξης που έχει η χώρα και έδωσε έμφαση στον τουρισμό. «Το σκηνικό στη χώρα θα ήταν άσχημο για έξι μήνες με έναν χρόνο, αλλά μετά ένας μεγάλος αριθμός Βρετανών τουριστών θα θέλει να επισκεφτεί τα ελληνικά νησιά», είπε.

Επίσης, υποστήριξε ότι ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να ακούγεται άσχημο, αλλά ενδέχεται να μην είναι τόσο κακό, με δεδομένο το ποσοστό ανεργίας 50% μεταξύ των νέων ανθρώπων. Όμως, παραδέχθηκε ότι κανείς δεν μπορεί να δηλώσει με βεβαιότητα τι θα συμβεί στο μέλλον.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι δεν είναι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, που εντείνει την ανησυχία στην νομισματική κοινότητα, αλλά οι αλυσιδωτές επιπτώσεις που θα προκαλέσει.

«Αν αποχωρήσει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, ξέρουμε ότι η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη, αφού θα ακολουθήσει bank run σε Ιταλία και Ισπανία», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον Κρούγκμαν, η ευρωζώνη έχει πλέον δύο επιλογές, είτε να αυξηθεί ο δανεισμός από την ΕΚΤ και να επεκταθεί η δημοσιονομική ένωση, είτε η πλήρης διάλυση. Ο ίδιος εκτίμησε ότι το σενάριο που θα συμβεί θα είναι αυτό που θα επιλέξει η Γερμανία.