ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προϋπολογισμός 2023: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με 156 ψήφους υπέρ

Προϋπολογισμός 2023: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με 156 ψήφους υπέρ
Προϋπολογισμός 2023
Intime

Οι αρνητικές ψήφοι ήταν 143, από σύνολο 299 ψήφων.

Μετά τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή ακολούθησε η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό του 2023.

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.

Οι θετικές ψήφοι ήταν 156 και οι αρνητικές 143, από σύνολο 299 ψήφων.

Πριν από την ψηφοφορία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για το Food Pass, την συνέχιση των επιδοτήσεων στο ρεύμα και την ημερομηνία που θα καταβληθεί η επιταγή ακρίβειας σε ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι από τον ερχόμενο Φεβρουάριο η Πολιτεία θα καλύπτει το 10% των τροφίμων των σούπερ μάρκετ για έξι μήνες. Μάλιστα, εξήγησε ότι η διαδικασία θα είναι εξαιρετικά απλή, όπως το fuel pass, με μία κάρτα, που θα λάβουν οι πολίτες.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας οι αρμόδιοι υπουργοί θα παρουσιάσουν τα μέτρα. «Ακούσα μία φωνή ότι δεν θα είμαστε κυβέρνηση τότε», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται στα 650 εκατ. ευρώ, είναι το σύνολο του ποσού που θα εισπράξουμε από τα δύο ελληνικά διυλιστήρια. «Αν συνυπολογίσουμε το καλάθι του νοικοκυριού, ο συνδυασμός θα ωφελήσει μία οικογένεια με σχεδόν 120 ευρώ. Είναι ένα ανάχωμα στις ανατιμήσεις για όλα τα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ».

Επίσης, ανακοίνωσε ότι η επιταγή ακρίβεια των 250 ευρώ θα πληρωθεί στις 20 Δεκεμβρίου.

Για το ποσό της κρατική επιδότησης για το ρεύμα είπε ότι είναι 3.394 ευρώ ενώ ο λογαριασμός μιας επιχείρησης είναι κάτι παραπάνω από 1.200 ευρώ.

Ενα νοικοκυριό έχει ποσό πληρωμής 278 ευρώ, ποσό κρατικής επιδότησης 699 ευρώ. «Άλλα 500 εκατ. ευρώ θα δοθούν για αυξημένο επίδομα θέρμανσης», συμπλήρωσε. «Η πρωτοβουλία μας κλιμακώνεται με βάση τις ανάγκες κάθε οικογένειας. Θωρακίζουμε τα σημεία που χτυπά η ακρίβεια», είπε και σημείωσε: «Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από την υπερφορολόγηση των διυλιστηρίων».