ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταδιακές αυξήσεις στα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων

Σταδιακές αυξήσεις στα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων
INTIME

Με αυξήσεις στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων απαντούν οι τράπεζες στη συνεχιζόμενη άνοδο των επιτοκίων, ανοίγοντας παράλληλα την αγορά στα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου χωρίς προμήθεια αλλά και σε ομολογιακά αμοιβαία, μεγάλης διάρκειας που μπορούν να δώσουν καλύτερες αποδόσεις στο τέλος της επένδυσης και ετήσιο μέρισμα.

Μετά την κυβερνητική παρέμβαση, οι τράπεζες που είχαν ξεκινήσει τις πρώτες αυξήσεις στις προθεσμιακές καταθέσεις τον Νοέμβριο, έλαβαν το μήνυμα και προχωρούν σε νέες κινήσεις με έμφαση τους καταθέτες που είναι πρόθυμοι να δεσμεύουν τα χρήματά τους για ένα χρόνο τουλάχιστον ή και παραπάνω, μεγιστοποιώντας την απόδοση όσο αυξάνεται το ποσό και η διάρκεια της κατάθεσης.

Στη λογική αυτή είναι το step up προθεσμιακό καταθετικό προϊόν που προωθεί από σήμερα, Δευτέρα, η Alpha Bank, το οποίο αυξάνει την απόδοσή του ανά τρίμηνο με μέγιστη διάρκεια τα 2 χρόνια.

Εκτός από τη διάρκεια, το επιτόκιο θα διαφοροποιείται ανάλογα με το ποσό της κατάθεσης, που θα ξεκινάει και για κάτω από 100.000 με μικρότερες αποδόσεις, αλλά θα μεγιστοποιείται για ποσά άνω των 300.000 ευρώ με ανώτερη απόδοση το 1,80%. Στα ευνοϊκά χαρακτηριστικά του προϊόντος είναι ότι ο πελάτης δεν θα επιβαρύνεται με πέναλτι στην περίπτωση που «σπάσει» την κατάθεση νωρίτερα από τη 2ετία, αλλά θα λαμβάνει το επιτόκιο που αναλογεί στο τρίμηνο, όπως αυτό έχει συμφωνηθεί με την τράπεζα.

Εως 1% διαμορφώνεται το επιτόκιο της προθεσμιακής κατάθεσης «Στα Μέτρα Σου» που ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς και το οποίο αφορά ποσά άνω των 250.000 ευρώ, ενώ για μικρότερα ποσά το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 0,50%. Με νέα προθεσμιακά προϊόντα βγαίνει στην αγορά από αύριο Δευτέρα και η Eurobank, με ανώτερο επιτόκιο 1% για ποσά άνω των 200.000 ευρώ και για χρονική διάρκεια 15 μήνες, ενώ οι αποδόσεις για μικρότερα ποσά π.χ. των 50.000 ή των 100.000 ευρώ διαμορφώνονται στο 0,70% και στο 0,80% αντίστοιχα.

Τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων απέχουν πολύ από την κάλυψη των απωλειών στο διαθέσιμο εισόδημα που προκαλεί ο πληθωρισμός και η αιτία είναι η αυξημένη ρευστότητα που υπάρχει στο τραπεζικό σύστημα. Γι’ αυτό οι κινήσεις των τραπεζών είναι και θα παραμείνουν συντηρητικές τουλάχιστον για το ορατό μέλλον, περνώντας ένα μικρό μέρος της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ στα επιτόκια των καταθέσεων.

Το ύψος των καταθέσεων που έχουν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στις τράπεζες αγγίζει σήμερα τα 185 δισ. ευρώ και με δεδομένο ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν πουλήσει το μεγαλύτερο μέρος των κόκκινων δανείων που είχαν στους ισολογισμούς τους, η σχέση δανείων προς καταθέσεις διαμορφώνεται κάτω από το 70% (από τα χαμηλότερα στην Ε.Ε.), δημιουργώντας πλεόνασμα ρευστότητας για νέες χορηγήσεις.