ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνονται οι κρατήσεις μέσω Airbnb για χειμερινές εξορμήσεις

Αυξάνονται οι κρατήσεις μέσω  Airbnb για χειμερινές εξορμήσεις
Pixabay

Ένα ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας των χειμερινών εξορμήσεων, και βέβαια των ταξιδιών εντός Ελλάδας κατά τις εορτές το Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αποσπούν τα καταλύματα που διατίθενται μέσα από πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων. 

Μεμονωμένα σπίτια ή και συγκροτήματα που έχουν αναπτυχθεί προς τούτο αποτελούν για ολοένα και περισσότερο κόσμο βασική επιλογή διαμονής και στο βουνό.

Η προσφορά καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στα δημοφιλή χειμερινά θέρετρα εμφανίζεται φέτος αυξημένη σε σχέση με πέρυσι ή ακόμη και με το 2019. Ειδικότερα, στην ευρύτερη περιοχή της Αράχωβας τον φετινό Δεκέμβριο προσφέρονται προς ενοικίαση 173 ακίνητα, 15% περισσότερα από πέρυσι, αλλά και 12% λιγότερα από τα 196 του Δεκεμβρίου του 2019. Για τον Ιανουάριο η προσφορά διαμορφώνεται σε 165 καταλύματα, 6% περισσότερα από πέρυσι.

Στο Καρπενήσι τον φετινό Δεκέμβριο προσφέρονται 78 καταλύματα, 32% περισσότερα από πέρυσι και 11% από το 2019, ενώ για τον Ιανουάριο του 2023 η αύξηση αγγίζει το 44% από τον αντίστοιχο μήνα του 2022 και το 11% σε σχέση με το 2020. Αύξηση κατά 14% σημειώνεται και όσον αφορά την προσφορά καταλυμάτων στα Καλάβρυτα σε σχέση με πέρυσι.

Οι καλύτερες επιδόσεις για τις χειμερινές βραχυχρόνιες μισθώσεις, συγκριτικά με την υπόλοιπη Ελλάδα σε ό,τι αφορά σε τιμές και πληρότητες, καταγράφονται σύμφωνα με στοιχεία της AirDNA στην Αράχωβα, στα Καλάβρυτα και στο Καρπενήσι. Και μάλιστα με τιμές που εμφανίζονται να κινούνται έστω και οριακά υψηλότερα από τις περυσινές. Για παράδειγμα, στην Αράχωβα και τις γύρω περιοχές η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση κατά τον Δεκέμβριο κινείται στα επίπεδα των 304 ευρώ και τον Ιανουάριο κατά τι υψηλότερα.

Οι τιμές αυτές είναι κατά 4% και 8% υψηλότερες συγκριτικά με τους αντίστοιχους μήνες πριν από ένα χρόνο, και ακόμα περισσότερο, 8% και 35% αντίστοιχα, υψηλότερες από τους ίδιους μήνες των Χριστουγέννων του 2019. Οι κρατήσεις κινούνται σε υψηλότερο επίπεδο συγκριτικά με τον προηγούμενο χρόνο, ιδίως για τον μήνα Ιανουάριο. Ειδικότερα, στην Αράχωβα εμφανίζουν αυξημένες κατά 12% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, ενώ για τον Φεβρουάριο η αντίστοιχη αύξηση αγγίζει το 66%.

Αντιθέτως, μέχρι στιγμής, ο φετινός Δεκέμβριος κινείται με ρυθμό 21% χαμηλότερο από πέρυσι (1.354 διανυκτερεύσεις). Κάτι που αποδίδεται αφενός στο γεγονός πως έχει περάσει η πανδημία που οδηγούσε πολύ κόσμο σε τέτοιου τύπου διαμονή για λόγους υγειονομικής ασφάλειας και αφετέρου στις ανησυχίες που επικρατούν για το διαθέσιμο εισόδημα ενόψει ενός δύσκολου ενεργειακά και πληθωριστικά χειμώνα.