ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται έλεγχοι σε κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές

Έρχονται έλεγχοι σε κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές
INTIME

Συνολικά για το 2023 υπολογίζεται ότι θα διενεργηθούν περισσότεροι από 2.500 έλεγχοι ακινήτων που σχετίζονται και με κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές.

Στις κληρονομιές, ο έλεγχος θα εστιάσει στις υποθέσεις στις οποίες υπήρξε απαλλαγή από τον φόρο κληρονομιάς ή γονικής παροχής επειδή η τιμή του ακινήτου ήταν κάτω από το αφορολόγητο όριο. Στο πλαίσιο αυτό θα ελεγχθούν οι αναγραφόμενες στο συμβόλαιο τιμές ζώνης.

Σημειώνεται ότι η απαλλαγή παρέχεται για αξία κατοικίας μέχρι 200.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο και μέχρι 250.000 ευρώ για έγγαμο, η οποία προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα ανήλικα τέκνα των οποίων την επιμέλεια έχει ο δικαιούχος.

Επίσης, χορηγείται απαλλαγή για οικόπεδο αξίας μέχρι 50.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο και μέχρι 100.000 ευρώ για κάθε έγγαμο, προσαυξανόμενη κατά 10.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα.

Οι έλεγχοι εντάσσονται στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑ∆Ε για το 2023, το οποίο προβλέπει ακόμη τη διενέργεια 25.500 φορολογικών ελέγχων από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης, με το 70% των υποθέσεων να είναι της τελευταίας πενταετίας.

Ειδικότερα θα ελεγχθούν:

  • Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έλαβαν επιστροφή ΦΠΑ καθώς και επιχειρήσεις που έλαβαν επιστροφή φόρου εισοδήματος χωρίς έλεγχο.
  • Εισαγγελικές παραγγελίες για έλεγχο μεγάλων φορολογικών υποθέσεων.
  • Υποθέσεις που αφορούν διασταυρωτικούς ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES), υποθέσεις ελέγχων που διενεργούνται από ελληνικές και ξένες φορολογικές αρχές, υποθέσεις που αφορούν ανακλήσεις αδειών λειτουργίας γραφείων ή υποκαταστημάτων αλλοδαπών εταιρειών που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα.
  • Υποθέσεις μη έκδοσης ή έκδοσης ανακριβών φορολογικών στοιχείων.