ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ευρωζώνη βρίσκεται ήδη σε ύφεση

Η ευρωζώνη βρίσκεται ήδη σε ύφεση
AP

Η ενεργειακή κρίση θα οδηγήσει την ευρωζώνη σε ύφεση μέσα στο νέο έτος, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και η ανεπάρκεια ενέργειας θα μειώσουν την παραγωγή και θα ανατρέψουν τις θετικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας. Το συμπέρασμα αυτό αναδύεται από τις απαντήσεις των περισσότερων οικονομολόγων που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση των Financial Times.

Σχεδόν το 90% των 37 οικονομολόγων που συμμετείχαν στην εν λόγω δημοσκόπηση, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ευρωζώνη βρίσκεται ήδη σε ύφεση, ενώ η πλειονότητα θεωρεί βέβαιον ότι το ΑΕΠ της θα συρρικνωθεί σε όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους.

Οι περισσότεροι από τους οικονομολόγους που συμμετείχαν στην έρευνα των FT εκτίμησαν πως τα χειρότερα της ενεργειακής κρίσης έχουν περάσει για την Ευρώπη, καθώς ο ήπιος καιρός κατέστησε εφικτή τη διατήρηση μεγάλου μέρους των αποθεμάτων ενέργειας.

Πολλοί εξέφρασαν, όμως, φόβους πως η προοπτική του δελτίου στα καύσιμα και γενικότερα στην ενέργεια θα επανέλθει δριμύτερη μέσα στο επόμενο έτος, ιδιαιτέρως αν ο χειμώνας είναι τελικά βαρύς.

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν, όμως, ότι χωρίς τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες θα είναι πολύ πιο δύσκολο να γεμίσουν ξανά οι ταμιευτήρες αερίου της Ευρώπης ενόψει του επόμενου χειμώνα.

Πολλοί από τους οικονομολόγους που συμμετείχαν στην αντίστοιχη δημοσκόπηση των FT το περασμένο έτος, είχαν υπογραμμίσει πως ο υψηλός πληθωρισμός αποτελούσε τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το 2022. Κανείς δεν είχε, ωστόσο, προβλέψει το μέγεθος του σοκ που θα προκαλούσαν οι τιμές της ενέργειας. Προέβλεπαν κατά μέσον όρο έναν πληθωρισμό της τάξης του 2,7% για το έτος που λήγει, αλλά τους τελευταίους μήνες οι αυξήσεις των τιμών έχουν εκτοξευθεί σε διψήφια ποσοστά και η ΕΚΤ προεξοφλεί ότι ο πληθωρισμός θα είναι γύρω στο 8,4% για το σύνολο του 2023.

Τα ποσοστά αυτά είναι πολύ υψηλότερα ακόμη και από τις εκτιμήσεις των πλέον απαισιόδοξων εκ των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην αντίστοιχη δημοσκόπηση της βρετανικής εφημερίδας πριν από ένα χρόνο.