ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΥΠΑ: Αλλαγές στο επίδομα ανεργίας, μπόνους και διαγραφές από το 2023

ΔΥΠΑ: Αλλαγές στο επίδομα ανεργίας, μπόνους και διαγραφές από το 2023

Με το νέο έτος η ΔΥΠΑ φέρνει αλλαγές για τους χιλιάδες ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο της. Το μητρώο εκσυγχρονίζεται και γίνεται ψηφιακό, ενώ οι εγγεγραμμένοι θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες.

Αλλαγές έρχονται από 1 Ιανουαρίου του 2023 στο επίδομα ανεργίας για χιλιάδες ανέργους εγγεγραμμένους στη ΔΥΠΑ. Οι αλλαγές περιλαμβάνουν την ψηφιακή κάρτα ανέργων, την παροχή του 50% του επιδόματος για όσους βρίσκουν εργασία και μπόνους για τους μακροχρόνια άνεργους.

Η ΔΥΠΑ έχει ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία για την επαφή των ανέργων που αναζητούν εργασία και οι οποίοι θεωρείται ότι είναι μεταξύ 150.000-170.000. Αυτοί, θα πρέπει το προσεχές διάστημα να κλείσουν ραντεβού στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΔΥΠΑ myDYPAlive ή στο τοπικό Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης με τον εργασιακό τους σύμβουλο.

Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ - Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης

Το Ψηφιακό Μητρώο είναι η εξέλιξη του υφιστάμενου μητρώου της ΔΥΠΑ στο οποίο θα μεταφερθούν χωρίς να κάνουν κάποια διαδικασία όλοι οι εγγεγραμμένοι. Θα περιλαμβάνει στοιχεία βιογραφικού.

Η ψηφιακή κάρτα θα είναι συνδεδεμένη με το Μητρώο και με την επίδειξή της οι εγγεγραμμένοι θα αποδεικνύουν στους επιμέρους φορείς του Δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα ότι είναι δικαιούχοι των παροχών, επιδομάτων κ.ο.κ.

Σχετικά με το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης, αυτό θα περιλαμβάνει το προφίλ, την προϋπηρεσία, τους στόχους και τις ενέργειες που πρέπει να κάνει ο άνεργος εργασία για να βρει δουλειά.

Το περιεχόμενό του αποτελεί προϊόν συμφωνίας ανάμεσα στον εργασιακό σύμβουλο της ΔΥΠΑ και τον άνεργο και θα αναθεωρείται στους 6, 12 και 18 μήνες εφόσον ο άνεργος δεν βρίσκει δουλειά.

Επίδομα ανεργίας

Σχετικά με το επίδομα ανεργίας, πέρα από το κανονικό που λαμβάνουν όσοι παραμένουν εγγεγραμμένοι ως άνεργοι στο Μητρώο της ΔΥΠΑ, θα λαμβάνουν ένα ποσό και οι άνεργοι που βρίσκουν εργασία.

Συγκεκριμένα, στους ανέργους που βρίσκουν εργασία, ενώ εισπράττουν το επίδομα ανεργίας ή το βοήθημα ανεργίας αυτοαπασχολούμενων θα συνεχίσει να καταβάλλεται το 50% του επιδόματος ανεργίας για όσο διάστημα απομένει μέχρι τη λήξη του.

Η χορήγηση του εν λόγω επιδόματος αποσκοπεί στο να δώσει κίνητρο στους επιδοτούμενους ανέργους να βρουν εργασία.

Παράδειγμα:

Εάν ένας άνεργος που παίρνει επίδομα ανεργίας 438 ευρώ από τον Νοέμβριο του 2022 έως τον Νοέμβριο του 2023 βρει δουλειά τον Μάιο του 2023 με μισθό 800 ευρώ, θα συνεχίσει να λαμβάνει το μισό επίδομα για το υπόλοιπο διάστημα που του απομένει, πλέον του μισθού του.

Επομένως για τους υπόλοιπους πέντε μήνες μέχρι τον Νοέμβριο ο επιδοτούμενος θα λαμβάνει 219 ευρώ από τη ΔΥΠΑ και μαζί με τον μισθό του θα έχει μηνιαίο εισόδημα 1019 ευρώ.

Έτσι το επίδομα ανεργίας μετατρέπεται σε επίδομα εργασίας. Ωστόσο, η ρύθμιση αυτή, που προβλέπεται στον νόμο «Δουλειές Ξανά», δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί καθώς δεν έχει εκδοθεί ακόμα η υπουργική απόφαση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας αυτό αναμένεται να ξεκινήσει από τις αρχές του έτους και η εφαρμογή της εν λόγω ρύθμισης θα επέλθει αμέσως μετά.

Μπόνους για τους μακροχρόνια ανέργους

Άλλη μία αλλαγή που θα δουν οι άνεργοι από το νέο έτος είναι αυτή του μπόνους για όσους είναι μακροχρόνια (πάνω από 5 χρόνια) άνεργοι.

Συγκεκριμένα, αφορά τους μακροχρόνια ανέργους που καταρτίζουν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης, οι οποίοι θα λάβουν εφάπαξ χρηματική παροχή ύψους 300 ευρώ, καθώς θεωρείται ότι έμπρακτα κινητοποιούνται για αναζήτηση εργασίας.

Διαγραφές ανέργων

Πλέον οι άνεργοι που είτε δεν ενδιαφέρονται να αναζητήσουν εργασία, είτε δείχνουν απρόθυμα να αναλάβουν δράση θα διαγράφονται μετά την τρίτη άρνησή τους για δουλειά.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας άνεργος που έχει αρνηθεί τρεις φορές κατάλληλη θέση εργασίας που του έχει προταθεί από τη ΔΥΠΑ, θα διαγράφεται από το Μητρώο.

Κατάλληλη ορίζεται η θέση που αντιστοιχεί στην επαγγελματική ειδικότητα, στις γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες, στα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, στους επαγγελματικούς στόχους και στον τόπο μόνιμης κατοικίας του ανέργου που αναζητά εργασία.