ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Societe Generale: Πόσο κοστίζει η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

Societe Generale: Πόσο κοστίζει η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

Για τον κίνδυνο να εξελιχθεί η ελληνική κρίση σε μια «Lehman Brothers της Ευρώπης» προειδοποιεί η γαλλική τράπεζα

Η τράπεζα μάλιστα προχωρά ένα βήμα παραπέρα, υπολογίζοντας και το πιθανό κόστος ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Μια αρνητική εξέλιξη λοιπόν, σύμφωνα με την Societe Generale, θα φτάσει τα 360 δισ.

Στην έκθεσή της την οποία υπογράφουν 13 οικονομολόγοι, η τράπεζα υποστηρίζει πως η έξοδος θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία «εξάντληση των επίσημων πηγών χρηματοδότησης».

Οι οικονομολόγοι ξεκαθαρίζουν επίσης πως το "GRexit" θα δημιουργούσε ανεξέλεγκτους κινδύνους διάχυσης της κρίσης, όπως ένα ντόμινο σε Ισπανία και Ιταλία, δημιουργώντας παράλληλα αμφιβολίες στις αγορές αναφορικά με το μέλλον της Ευρωζώνης.

Η Societe Generale εκτιμά πως είναι δύσκολο να προβλεφθεί μια κατάσταση όπου οι διαθέσιμες επίσημες πηγές χρηματοδότησης θα εξαντληθούν αμέσως. Ωστόσο επισημαίνει ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, θα αγγίξει τα 360 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό το 3,8% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

«Η διάχυση των χρημάτων θα πραγματοποιηθεί μέσω τριών βασικών "οδών»:

-Εκροή καταθέσεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες
-Σημαντική αύξηση του κόστους δανεισμού των τραπεζών
-Ανόδος των spreads.

Σε μια τέτοια περίπτωση οι επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές αγορές θα ήταν καταστροφικές, αφού θα μπορούσαν να τις οδηγήσουν σε απομείωση της αξίας τους έως και κατά 50%.

Ανησυχία και προβληματισμός στο ΔΝΤ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, το ΔΝΤ υπολογίζει το κόστος της Ελλάδας από το ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίσει κυβέρνηση, θα πρέπει οι αγορές να ετοιμάζονται και για τα χειρότερα σενάρια.

Ακόμα όμως και αν τελικά σχηματιστεί συγκυβέρνηση από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, και πάλι θα υπάρξουν καθυστερήσεις στις αποπληρωμές, που μπορούν να έχουν δυσάρεστες συνέπειες καθώς σύμφωνα με ΔΝΤ και ΕΚΤ, δεν υπάρχουν περιθώρια αλλαγών στο χρονοδιάγραμμα.