ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έτος προκλήσεων το 2023 για τις ελληνικές τράπεζες

Έτος προκλήσεων το 2023 για τις ελληνικές τράπεζες
INTIME

Τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα βρίσκονται σε επιφυλακή για την ποιότητα του δανειακού τους χαρτοφυλακίου. Το 2023 θεωρείται αναπόφευκτη μία αύξηση των εισροών κόκκινων δανείων, καθώς θα επιβραδυνθεί η οικονομική δραστηριότητα και τα επιτόκια θα αυξηθούν.

Η μεγαλύτερη ανησυχία επικεντρώνονται στα δάνεια των μικρών, δηλαδή στη στεγαστική και επαγγελματική πίστη. Κι αυτό διότι είναι πιθανό οι δανειολήπτες των συγκεκριμένων κατηγοριών να μην είναι σε θέση να αναπληρώσουν τις απώλειες στο εισόδημα που προκαλεί η ακρίβεια, σε αντίθεση με μεγαλύτερες επιχειρήσεις που έχουν μεγαλύτερες άμυνες, αλλά και τη δυνατότητα να κερδίσουν σε ένα πληθωριστικό περιβάλλον.

Στο βασικό σενάριο πάντως, σύμφωνα με τις τράπεζες, η νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων αναμένεται να είναι περιορισμένη σε μέγεθος, και ως εκ τούτου διαχειρίσιμη.

Οι διοικήσεις τους δηλώνουν έτοιμες να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες αρρυθμίες στις εισπράξεις από το εντός ισολογισμού χαρτοφυλάκιό τους, με κινήσεις ανακούφισης των πελατών. Αλλωστε, διαθέτουν πλέον έναν έτοιμο μηχανισμό για την προώθηση των κατάλληλων ρυθμίσεων, μέσω των συνεργασιών τους με τις εξειδικευμένες στον συγκεκριμένο τομέα εταιρείες διαχείρισης από δάνεια και πιστώσεις.

Το 2023 η οργανική κερδοφορία των τραπεζών θα πιεστεί από την ενίσχυση των εξόδων για τόκους, λόγω τόσο της ανόδου των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις που έχει ήδη ξεκινήσει, όσο και των ακριβότερων εκδόσεων ομολόγων στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσουν οι τέσσερις μεγάλοι του κλάδου για την ικανοποίηση των ελάχιστων απαιτήσεων ως προς τους δείκτες συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας, στο πλαίσιο σχετικής οδηγίας του επόπτη.