ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται market pass και αυξήσεις μισθών και συντάξεων

Έρχονται market pass και αυξήσεις μισθών και συντάξεων
INTIME

Κοντά στις 20 Φεβρουαρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα market pass για το επίδομα αγοράς τροφίμων, ενώ η χαμηλή τιμή του φυσικού αερίου ίσως δώσει στην κυβέρνηση δημοσιονομικό περιθώριο για ακόμη μία προεκλογική παροχή, καθώς θα μειωθεί η επιδότηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η τιμή του φυσικού αερίου έχει φθάσει σε επίπεδα προ πολέμου, στα 75 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν ο προϋπολογισμός έχει συνταχθεί με παραδοχή για τιμή 120 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν στο υπουργείο Οικονομικών, θα χρειαστεί να διατηρηθεί για αρκετό καιρό αυτή η τιμή ώστε να μεταφραστεί σε μείωση της επιδότησης των τιμολογίων. Εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο θα απελευθερωθεί, ενδεχομένως, ένα μέρος από το αποθεματικό του 1 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού, που έχει προβλεφθεί για τη στήριξη των τιμολογίων ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Προς το παρόν, πάντως, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το αποθεματικό θα αξιοποιηθεί για να πληρωθεί το market pass, αφού η φορολόγηση των διυλιστηρίων, από την οποία θα χρηματοδοτηθεί το μέτρο, δεν θα εισπραχθεί πριν από τον Ιούλιο, με τη φορολογία εισοδήματος. Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος στα κέρδη των διυλιστηρίων αφορά το 2022 και η φορολογική δήλωσή τους θα γίνει τον Ιούνιο.

Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να κρατήσουν συγκρατημένους τόνους στην παροχολογία, καθώς τον Μάρτιο αναμένεται η εξαμηνιαία επίσκεψη των θεσμών στο πλαίσιο της απλής μεταπρογραμματικής εποπτείας, ενώ επίκειται μια σειρά από αξιολογήσεις οίκων, στις οποίες ποντάρει η κυβέρνηση για την επενδυτική βαθμίδα. Η αρχή θα γίνει στις 27 Ιανουαρίου από τον οίκο Fitch και θα ακολουθήσουν στις 10 Μαρτίου η DBRS, στις 17 Μαρτίου η Moody’s και στις 21 Απριλίου η Standard and Poor’s.

Ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, πάντως, είπε χθες στο Mega ότι «όσο η οικονομία πηγαίνει καλά, η κυβέρνηση θα δίνει και θα στηρίζει». Υπολόγισε μάλιστα ότι το market pass, μαζί με «το καλάθι του νοικοκυριού», αντιστοιχεί σε στήριξη 120 ευρώ τον μήνα για μια τετραμελή οικογένεια.

Ηδη έχουν δρομολογηθεί και δίνονται σημαντικές ενισχύσεις στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων. Συγκεκριμένα, οι συνταξιούχοι με αποδοχές άνω των 12.000 ευρώ έχουν ήδη δει την αύξηση από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, και αυτόν τον μήνα, με τις συντάξεις Φεβρουαρίου, θα δουν και την αύξηση των συντάξεων, του 7,75%. Μάλιστα θα δοθεί αναδρομικά η αύξηση και για τον Ιανουάριο. Θα τη λάβουν 1,7 εκατομμύριο συνταξιούχοι που δεν έχουν ή έχουν μικρή προσωπική διαφορά, ενώ άλλοι 750.000 με μεγαλύτερη προσωπική διαφορά δεν θα τη λάβουν. Επίσης, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν αύξηση λόγω κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και λόγω κατάργησης της εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Οι δύο επόμενες δόσεις του επιδόματος θέρμανσης θα δοθούν τέλος Φεβρουαρίου και τέλος Απριλίου. Την 1η Απριλίου, εξάλλου, θα αυξηθεί και ο κατώτατος μισθός, όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.