ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τσουνάμι» λουκέτων στο βρετανικό εμπόριο

«Τσουνάμι» λουκέτων στο βρετανικό εμπόριο
AP

Μεγάλοι εμπορικοί δρόμοι, οι κλασικοί πεζόδρομοι του Ηνωμένου Βασιλείου με καταστήματα δεξιά και αριστερά, και μικρότερα μαγαζιά σε παράπλευρους οδούς. Οποια και αν είναι η θέση τους, γίνεται όλο και πιο σύνηθες κάποιος να αντικρίζει μόνιμα κατεβασμένα ρολά.

Οι αριθμοί εντυπωσιάζουν καθώς 47 καταστήματα έκλειναν κάθε ημέρα του 2022, δηλαδή στο σύνολο έκλεισαν 17.145 ανεξάρτητα μαγαζιά και καταστήματα μεγάλων αλυσίδων. Τα στοιχεία ήρθαν από το Ινστιτούτο Ερευνών Λιανικού Εμπορίου (CRR), το οποίο ανέδειξε ότι αυτοί οι αριθμοί είναι κατά 50% υψηλότεροι σε σχέση με το 2021, οπότε μπήκαν 11.449 «λουκέτα». Οπως είναι αναμενόμενο, χάθηκαν ταυτόχρονα και θέσεις εργασίας, με τις απώλειες να ξεπερνούν τις 150.000.

Είναι γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών. Το αυξανόμενο κόστος ζωής έχει αναγκάσει τον κόσμο να μειώσει κατά πολύ τις αγορές του και έχει οδηγήσει υψηλότερα το λειτουργικό κόστος των καταστημάτων.

Πιο ευάλωτα στην πίεση ήταν τα ανεξάρτητα καταστήματα, με πάνω από 11.000 να κλείνουν, ενώ σταμάτησαν τη λειτουργία τους και 6.055 καταστήματα αλυσίδων.

«Από το να αποτύχει πλήρως μια εταιρεία, φαίνεται πως η εξυγίανση λειτουργεί ως το βασικό κίνητρο για το κλείσιμο των καταστημάτων, καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να μειώσουν τα κόστη το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Τζόσουα Μπάμφιλντ, διευθυντής του Ινστιτούτου CRR.

Οι προβλέψεις για το έτος που έχει ήδη ξεκινήσει δεν προβλέπονται πολύ καλύτερες. Η Ενωση Λιανικού Εμπορίου (BRC) προβλέπει ένα αδύναμο πρώτο εξάμηνο αγορών, καθώς παραμένουν αβέβαιες οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν τα νοικοκυριά από φέτος. Οι περισσότερες αλλαγές άλλωστε στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης θα έρθουν από τον Απρίλιο, οπότε αρχίζει και η φορολογική χρονιά για τους Βρετανούς.

Από την πλευρά της η βρετανική κυβέρνηση δίνει και ταυτόχρονα διακόπτει βοήθεια προς τα καταστήματα, φέρνοντας ουσιαστικά τις επιχειρήσεις στο ίδιο σημείο.

Συγκεκριμένα, από τον Απρίλιο θα προσφέρει μια ελάφρυνση στα καταστήματα με εκπτώσεις στους φόρους που μπορούν να αγγίξουν ακόμα και το 75%, όμως την ίδια ώρα από τον Μάρτιο θα σταματήσει τη βοήθεια που προσφέρει για τους ενεργειακούς λογαριασμούς ανεβάζοντας κατά πολύ τα κόστη για τους καταστηματάρχες.