ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγαλύτερες επιχειρήσεις, καλύτεροι μισθοί

Μεγαλύτερες επιχειρήσεις, καλύτεροι μισθοί
Pixabay

Οι μεγάλες επιχειρήσεις, αυτές που απασχολούν πάνω από 50 εργαζομένους η καθεμία, προσφέρουν πολύ καλύτερους μισθούς στους υπαλλήλους τους συγκριτικά με τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που μισθοδοτούν τα μέλη της οικογένειας και λιγότερες από 10 θέσεις εργασίας. 

Σε σύνολο 88 κλάδων, μέσο μισθό άνω των 1.000 ευρώ προσφέρουν οι 56 τομείς, ενώ οι 32 εξακολουθούν να αμείβουν τους εργαζομένους με μικρότερες μηνιαίες αποδοχές.

Με την αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2023, αλλά και τη συνεχιζόμενη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η αύξηση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να συνεχιστεί και κατά το τρέχον έτος.

Ποιοι κλάδοι είναι οι «πρωταθλητές» των αμοιβών; Ο κλάδος παραγωγής πετρελαιοειδών, οι πλωτές μεταφορές, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.

Οι χαμηλότεροι μέσοι μισθοί εμφανίζονται στην εστίαση, στον τομέα παροχής προσωπικών υπηρεσιών, αλλά και στις υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών σε κτίρια και εξωτερικούς χώρους.

Είναι προφανές ότι οι χαμηλοί μέσοι μισθοί, χαμηλότεροι ακόμη και από το επίπεδο του κατώτατου μισθού, οφείλονται στα αυξημένα ποσοστά μερικής απασχόλησης αλλά και στα υψηλά ποσοστά υποδηλωμένης εργασίας που χαρακτηρίζουν συγκεκριμένους κλάδους.