ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατώτατος μισθός: Εξετάζεται γενναία αύξηση - Τα σενάρια

Κατώτατος μισθός: Εξετάζεται γενναία αύξηση - Τα σενάρια
Intime / φωτογραφία αρχείου

Παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν μια γενναία αύξηση στον κατώτατο μισθό από την 1η Απριλίου. Τις επόμενες ημέρες ξεκινά ο διάλογος.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει ο διάλογος για την αύξηση στον κατώτατο μισθό, με τους εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένους να στέλνουν τις προτάσεις τους ώστε να αποφασιστεί το ύψος της αύξησης, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου.

Η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθόαφορά περίπου 650.000 μισθωτούς. Τα επικρατέστερα σενάρια κάνουν λόγο για αύξηση από 5,5% έως και 10%.

Υπενθυμίζεται ότι ο κατώτατος μισθός από τον Μάιο του 2022, που αυξήθηκε κατά 7,5%, είναι στα 713 ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Realnews, λόγω του πληθωρισμού που παραμένει σε υψηλά επίπεδα, εξετάζεται αύξηση μεγαλύτερη από 5,5%, η οποία ίσως φτάσει και το 10%. Άρα δεν αποκλείεται ο κατώτατος μισθός να ανέλθει στα 780 ευρώ.

Πρώτο σενάριο: Ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί κατά 5,5%

Ένα ενδεχόμενο είναι ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί κατά 5,5%, δηλαδή κατά 39 ευρώ από τα 713 που είναι τώρα. Επομένως, στη περίπτωση που αυξηθεί κατά 39 ευρώ και θα διαμορφωθεί στα 751 ευρώ.

Με 1 τριετία θα αυξηθεί κατά 43 ευρώ και θα ανέβει στα 827, με 2 τριετίες θα αυξηθεί κατά 47 ευρώ και θα φτάσει στα 903 ευρώ και με 3 τριετίες θα αυξηθεί κατά 50 ευρώ και θα φτάσει στα 977 ευρώ. Αυτό θα γίνει όταν και αν «ξεπαγώσουν» οι τριετίες, στην περίπτωση που πέσει ο δείκτης ανεργίας κάτω από το 10%.

Δεύτερο σενάριο: Ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί κατά 7-8%

Ένα πιο ευνοϊκό σενάριο είναι να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός κατά 7-8%, ώστε η αύξηση να προσεγγίσει την αύξηση των συντάξεων που έχει οριστεί στο 7,75%.

Εάν επικρατήσει αυτό το σενάριο τότε ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 50-57 ευρώ και θα διαμορφωθεί από 763 έως 770 ευρώ.

Με μία τριετία, θα αυξηθεί κατά 54 ευρώ και θα ανέλθει στα 838 ευρώ. Με 2 τριετίες θα αυξηθεί κατά 59 ευρώ και θα φτάσει στα 915 ευρώ, ενώ με 3 τριετίες θα αυξηθεί κατά 64 ευρώ και θα φτάσει στα 991 ευρώ.

Τρίτο σενάριο: Ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί έως και 10%

Σύμφωνα με αυτό το πιο γενναίο σενάριο, το οποίο δεν αποκλείουν οι παράγοντες της αγοράς, είναι πολύ πιθανό και εν όψει εκλογών να αυξηθεί ο μισθός κατά 9,5-10% και να διαμορφωθεί στα 780 ευρώ.

Με τις τριετίες αναμένεται να ξεπεράσει τα 1000 ευρώ. Ωστόσο, οι τριετίες αναμένεται να «ξεπαγώσουν» όταν η ανεργία πέσει κάτω από 10%. Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού το ποσοστό της ανεργίας δεν εκτιμάται ότι θα πέσει κάτω από το 12,7%, που σημαίνει ότι όσοι μισθωτοί έχουν προϋπηρεσία πάνω από τρία έτη δεν έχουν πολλές ελπίδες.

Σημειώνεται ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να παρασύρει προς τα πάνω και άλλα επιδόματα και προνοιακές παροχές, όπως η σύνταξη ανασφάλιστου υπερήλικα, τα αναπηρικά επιδόματα καθώς και όλες όσες πληρωμές συναρτώνται με τον κατώτατο μισθό. Φυσικά, η νέα ρύθμιση θα αυξήσει και το μισθολογικό κόστος στους εργοδότες.