ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύο τουλάχιστον αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ προεξοφλεί η αγορά

Δύο τουλάχιστον αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ προεξοφλεί η αγορά
INTIME

Περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων από την ΕΚΤ προεξοφλεί η αγορά κατά την επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου στις αρχές Φεβρουαρίου, συμπαρασύροντας σε άνοδο του euribor, που αποτελεί τη βάση τιμολόγησης για όλα τα στεγαστικά και τα επιχειρηματικά δάνεια.

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, το κόστος χρήματος θα βρεθεί εντός του πρώτου τριμήνου κοντά στο 2,5% και το κατά πόσο θα φτάσουμε έως τα τέλη του χρόνου στο 3%, επίπεδο που αποτελεί το βασικό σενάριο που τιμολογούν οι αγορές, είναι συνάρτηση της εξέλιξης του πληθωρισμού και του κατά πόσον η πτωτική πορεία που καταγράφηκε στα στοιχεία του Δεκεμβρίου θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Αυτό που έχει σημασία δεν είναι ίσως πότε θα πάμε στο υψηλότερο επίπεδο επιτοκίων, αλλά το πόσο θα μείνουμε εκεί, καθώς με βάση τα σημερινά δεδομένα, αυτό που θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο είναι ότι δεν θα δούμε μείωση των επιτοκίων μέσα στο 2023. Με δεδομένο μάλιστα ότι οι προβλέψεις της ΕΚΤ τοποθετούν την πτώση του πληθωρισμού κοντά στον στόχο του 2% το 2025, θεωρείται εύλογη και η εκτίμηση για διατήρηση των υψηλών επιτοκίων τόσο το 2023 και ίσως και το 2024.

Σε κάθε περίπτωση, η αναμενόμενη νέα άνοδος του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ στα μέσα Φεβρουαρίου συμπαρασύρει σε περαιτέρω αύξηση του κόστους δανεισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά και σημαντική επιβάρυνση του υφιστάμενου χρέους, που σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ ανέρχεται σε 199 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για χρέος που κατά 112,4 δισ. ευρώ βρίσκεται στα χέρια των τραπεζών και κατά 86,8 δισ. ευρώ στα χέρια των funds μέσα από τις αγορές κόκκινων κυρίως δανείων τα τελευταία χρόνια.