ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσουκαλάς στο Newsbomb: Ποινές για όσους μένουν εκτός αγοράς εργασίας

Τσουκαλάς στο Newsbomb: Ποινές για όσους μένουν εκτός αγοράς εργασίας

Αλλαγές στον τρόπο που θα χορηγούνται τα επιδόματα ανεργίας φέρνει η υλοποίηση του νομοσχεδίου «Δουλειές ξανά» - Για τις ποινές των ανέργων μίλησε στο Newsbomb.gr ο Κώστας Τσουκαλάς

Μέχρι τώρα οι άνεργοι που ήταν εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ανέργων έπαιρναν επίδομα ανεργίας, το οποίο πια έχει μετατραπεί σε… επίδομα εργασίας.

Οι αλλαγές στον τρόπο που θα χορηγούνται τα επιδόματα, αλλά και οι ποινές που θα έχουν όσοι απορρίπτουν προσφερόμενες θέσεις, ενώ αναζητούν εργασία, από τούδε και εις το εξής, αναλύει στο Newsbomb.gr o εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς.

Οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι άνεργοι, οι οποίο ενώ είναι εγγεγραμμένοι στη (ΔΥΠΑ), αρνούνται εργασία που τους προτείνουν σύμβουλοί της, εισπράττουν το επίδομα και εργάζονται.

Ο κος Τσουκαλάς τόνισε ότι, «αν οι άνεργοι αρνηθούν τρεις φορές την προτεινόμενη θέση εργασίας, η οποία είναι συμβατή με τα προσόντα και λειτουργική με τον τόπο κατοικίας, τότε θα διαγράφονται από τα οικεία Μητρώα Ανέργων με ότι αυτό συνεπάγεται, από την απώλεια επιδομάτων, μέχρι διάφορες άλλες διευκολύνσεις που απολαμβάνουν οι άνεργοι».

Μάλιστα, η διαγραφή από το Μητρώο Ανέργων θα είναι για δύο χρόνια, ενώ ταυτόχρονα θα διαγράφετε και από το μητρώο της ΔΥΠΑ για έξι μήνες.

Μέσα στις αλλαγές των επιδοτήσεων των ανέργων έχει προστεθεί και το επιπλέον μισό επίδομα που θα παίρνει κάθε μήνα από το κράτος ο νεοπροσληφθείς μέχρι πρότινος άνεργος. Ενώ, αυτοί που δεν αρνούνται θέσεις εργασίας χάνουν το δικαίωμα στο επίδομα.

Η νέα ψηφιακή κάρτα των ανέργων θα δίνεται σε όσους συμπληρώσουν το νέο ψηφιακό τους Ατομικό Σχέδιο Δράσης.

Αλλαγή στην ονομασία του επιδόματος - Όχι πια επίδομα ανεργίας αλλά επίδομα εργασίας

Έτσι, ένας άνεργος ο οποίος δικαιούται επίδομα και βρίσκει δουλειά, είναι διπλά κερδισμένος, καθώς η επιδότηση δεν θα σταματά, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, αλλά θα λαμβάνει το 50% του επιδόματος για όσο διάστημα το δικαιούταν παράλληλα με τον μισθό της εργασίας του. Αυτό σημαίνει πως παύει να είναι μόνο επίδομα ανεργίας αλλά θα είναι και επίδομα εργασίας.

Ποινή για όποιον αρνείται να εργαστεί

Ωστόσο, όποιος αρνείται να εργαστεί θα του επιβάλλεται ποινή.

Συγκεκριμένα, μετά τη δημοσίευση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β’ 6867), ο άνεργος θα βλέπει να χάνεται η μηνιαία καταβολή του επιδόματός του αν αρνηθεί τρεις φορές εργασία την οποία του προτείνει ο ΟΑΕΔ ή δεν συμμετέχει σε πρόγραμμα κατάρτισης ή αρνηθεί τη σύνταξη «Ατομικού Σχεδίου Δράσης», στη διάρκεια της επιδότησης του.

Συγκεκριμένα, ενεργοποιείται το σύστημα αμοιβαίων υποχρεώσεων αναζητούντων εργασία και ΔΥΠΑ που δημιουργεί συγκεκριμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις συμπεριφοράς ή και σε συνέπειες που μπορεί να οδηγήσουν έως και τη διαγραφή του αναζητούντος εργασία από το νέο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ.

Διακοπή της καταβολής επιδόματος ανεργίας:

  • Για δύο χρόνια, σε όποιον επιδοτούμενο αρνηθεί τρεις φορές εργασία που αντιστοιχεί στα προσόντα, τις δεξιότητες, τον τόπο κατοικίας, την οποία του προτείνει η ΔΥΠΑ.
  • Για έξι μήνες σε όποιον επιδοτούμενο δεν συμμετέχει σε πρόγραμμα κατάρτισης .
  • Σε όποιον άνεργο αρνηθεί τη σύνταξη «Ατομικού Σχεδίου Δράσης», κατά τη διάρκεια της επιδότησης του.

Μακροχρόνια άνεργοι

Για τους μακροχρόνια ανέργους που παραμένουν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων της ΔΥΠΑ για 5 και πλέον έτη με σκοπό τη δημιουργία ενός επικαιροποιημένου Ψηφιακού ΑΣΔ βάσει του οποίου θα μπορούν να κατευθυνθούν άμεσα σε δράσεις ανάπτυξης της απασχολησιμότητάς τους (π.χ. επαγγελματική κατάρτιση) ή και εύρεσης εργασίας, θα απονέμεται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους έως 300 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Επίδομα ανεργίας: Τι αλλάζει από το 2023 για τους δικαιούχους

Λεφτά σε 74.000 δικαιούχους - Ποιοι θα πληρωθούν μέχρι 16 Δεκεμβρίου

ΔΥΠΑ: 2.500 αιτήσεις σε 24 ώρες για τα νέα προγράμματα απασχόλησης