ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντίστροφη μέτρηση για τις φορολογικές εκκρεμότητες του 2022

Αντίστροφη μέτρηση για τις φορολογικές εκκρεμότητες του 2022
INTIME

Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου οι φορολογούμενοι οφείλουν να καταβάλουν τις τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος και οι ιδιοκτήτες οχημάτων τα τέλη κυκλοφορίας. Οσες επιχειρήσεις δεν τήρησαν τους όρους για την επιστρεπτέα προκαταβολή οφείλουν να επιστρέψουν ολόκληρο το ποσό έως τα τέλη Ιανουαρίου. Οι συνταξιούχοι θα πρέπει είτε να πληρώσουν είτε να ρυθμίσουν σε έως 48 δόσεις τον φόρο για τα αναδρομικά που έλαβαν και υπέβαλαν τροποποιητική δήλωση έως τις 31/12/2022.Οσες επιχειρήσεις δεν τήρησαν τους όρους για την επιστρεπτέα προκαταβολή πρέπει να επιστρέψουν το ποσό μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Εως 31 Ιανουαρίου 2023 θα πρέπει να γίνει η:

– Καταβολή της έβδομης δόσης του φόρου εισοδήματος για φυσικά και νομικά πρόσωπα. Η τελευταία δόση θα καταβληθεί στα τέλη Φεβρουαρίου 2023. – Πληρωμή της ένατης δόσης του ΕΝΦΙΑ. Η τελευταία δόση θα πληρωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου.

– Οι συνταξιούχοι θα πρέπει είτε να πληρώσουν είτε να ρυθμίσουν σε έως 48 δόσεις τον φόρο εισοδήματος για τα αναδρομικά ποσά που έλαβαν και υπέβαλαν τροποποιητική δήλωση έως τις 31/12/2022 για την οποία η πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εκδόθηκε πριν από την Πρωτοχρονιά.

– Πρέπει να επιστρέψουν το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής όσες δεν τήρησαν τους όρους που προέβλεπε η νομοθεσία.

H 28η Φεβρουαρίου 2023 είναι η:

– Τελευταία ημέρα για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2022 και την ψηφιακή κατάθεση πινακίδων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, έχουν καταβληθεί μέχρι στιγμής 500 εκατ. ευρώ (42% των εγγεγραμμένων εσόδων) από 2.830.000 ιδιοκτήτες Ι.Χ. Παράλληλα, οι καταθέσεις πινακίδων έχουν περιορισθεί σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Την 1η Νοεμβρίου οι αιτήσεις ψηφιακής ακινησίας έφταναν τις 120.000 και από τότε έως σήμερα έχουν μεσολαβήσει 7.000 άρσεις ψηφιακής ακινησίας, ενώ την 1η Νοεμβρίου 2021 σε ψηφιακή ακινησία είχαν τεθεί 130.000 οχήματα. Σημειώνεται ότι όσοι θέτουν το αυτοκίνητό τους σε ακινησία δεν χρειάζεται να βγάλουν τις πινακίδες κυκλοφορίας. Οι πινακίδες μένουν στο όχημα και δηλώνεται ο χώρος στάθμευσης που θα παραμείνει το αυτοκίνητο για όσο διάστημα βρίσκεται σε ακινησία.

Οσοι δεν έχουν υποβάλει αίτηση για το επίδομα θέρμανσης έχουν μία δεύτερη ευκαιρία να επισκεφθούν την πλατφόρμα myθέρμανση για να υποβάλουν αίτηση και να εισπράξουν το επίδομα. Οι πρώτες πληρωμές έχουν αρχίσει, με τους πρώτους δικαιούχους να έχουν ήδη δει στους λογαριασμούς ένα μέρος των χρημάτων. Το ύψος του επιδόματος θέρμανσης κυμαίνεται από 100-800 ευρώ, ενώ για εκείνους που άλλαξαν καύσιμο (αέριο ή ηλεκτρικό) το επίδομα είναι διπλό και μπορεί να φτάσει έως και τα 1.600 ευρώ.

Τέλος, όσοι αγόρασαν, πούλησαν, μεταβίβασαν με γονική παροχή ή δωρεά, ή κληρονόμησαν ακίνητα το 2022 θα πρέπει μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023 να το δηλώσουν στην πλατφόρμα του Ε9. Μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία, εκτός από όσους αγόρασαν ή ήρθε στην κατοχή τους με οποιονδήποτε τρόπο ακίνητο, θα πρέπει και όσοι έχουν λάθη στην περιουσιακή τους κατάσταση να μεταβούν στην εφαρμογή «Περιουσιολόγιο» στον προσωπικό τους λογαριασμό στο MYAADE και να ελέγξουν τα στοιχεία των ακινήτων τους. Μπορούν να διορθώσουν λάθη στα τετραγωνικά, στο ποσοστό κυριότητας, ή να δηλώσουν την αποπεράτωση εργασιών σε ημιτελή κτίσματα.