ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται αλλαγές στο σύστημα επιδοτήσεων στο ρεύμα

Έρχονται αλλαγές στο σύστημα επιδοτήσεων στο ρεύμα
Eurokinissi

Με εντολή Βρυξελλών έρχονται αλλαγές στο σύστημα επιδοτήσεων στο ρεύμα που θα συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. 

Οι προτάσεις της Κομισιόν αφορούν ένα μοντέλο τιμολόγησης δύο επιπέδων, όπου οι καταναλωτές θα λαμβάνουν πακέτο ενεργειακών υπηρεσιών σε επιδοτούμενη τιμή μέχρι ένα όριο κατανάλωσης. Αυτό σημαίνει περιορισμό των εκπτώσεων μόνο προς τους πιο ευάλωτους.

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν το έδαφος για ένα νέο σύστημα το οποίο πατά στην πρόταση της Ολλανδίας και υποστηρίζει την επιδότηση των δύο σταδίων. Το πρώτο αφορά τους ευάλωτους καταναλωτές, όπου θα επιδοτείται το σύνολο της αύξησης των τιμολογίων του ηλεκτρικού.

Το δεύτερο περιλαμβάνει τα μεσαία και τα υψηλά εισοδήματα με μεσαίες και υψηλές καταναλώσεις, όπου θα προβλέπεται κλιμακωτή επιδότηση, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα μειώνουν την κατανάλωση. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μεταβαίνει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, όπου θα συζητηθούν η οικονομική κατάσταση της ευρωζώνης, τα δημοσιονομικά και το θέμα των επιδοτήσεων.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Ολλανδίας θα παρουσιάσουν την εθνική εμπειρία για το αυξημένο ενεργειακό κόστος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τα οποία βρίσκονται κοντά στις προτάσεις και τις γενικές κατευθύνσεις της Κομισιόν: όχι οριζόντια μέτρα, μικρό δημοσιονομικό κόστος, στήριξη προς τους ευάλωτους καταναλωτές, κίνητρα για περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει ένα σύστημα κλιμακωτής επιδότησης, ανάλογα με την κατανάλωση των νοικοκυριών, η οποία μειώνεται για καταναλώσεις άνω των 500 μεγαβατωρών.

Ως προς τους δημοσιονομικούς κανόνες, η Κομισιόν προτείνει να θεσπιστεί μια ενδιάμεση κατάσταση που να χαρακτηρίζεται από δημοσιονομική πειθαρχία, προκειμένου να υπάρξει ομαλή μετάβαση το 2024, όταν θα επανέλθουν οι δημοσιονομικοί κανόνες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μπει φρένο στις δαπάνες στήριξης ειδικά στα υπερχρεωμένα κράτη.

Η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τον Ιούλιο το πλέγμα των μέτρων παρέμβασης της ελληνικής κυβέρνησης για τη στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.