ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

G20: Πίεση στη Γερμανία για μέτρα ανάπτυξης

G20: Πίεση στη Γερμανία για μέτρα ανάπτυξης

Πιέσεις στη Γερμανία ενδέχεται να ασκήσουν οι χώρες της G20, να αυξήσει τις δαπάνες της, στην κατεύθυνση να υπάρξει μια νέα κοινή προσπάθεια τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας και της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Αξιωματούχος κράτους-μέλους της Ομάδας των Είκοσι, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς πως «οι χώρες οι οποίες έχουν ισχυρές δημοσιονομικές θέσεις θα ενθαρρυνθούν να ενισχύσουν τις δαπάνες στο επίπεδο της G20», αναφερόμενος κυρίως στη Γερμανία και κατά δεύτερον στον Καναδά.

Μια άλλη πηγή ενήμερη για τις παρασκηνιακές επαφές είπε ότι δεν γνωρίζει εάν σχεδιάζεται η σύγκληση κάποιας έκτακτης επαφής μεταξύ των κρατών-μελών της ομάδας.

Οι ηγέτες των χωρών της G20 πρόκειται να συναντηθούν ούτως ή άλλως στη διάρκεια της συνόδου της 18ης και 19ης Ιουνίου στο Μεξικό.

Η Γερμανία, το ισχυρότερο κράτος-μέλος της 17μελούς ευρωζώνης, πιέζεται από κυβερνήσεις εντός και εκτός ΕΕ να θέσει την ανάπτυξη πριν από την λιτότητα για να συμβάλλει στην αποφυγή της διάλυσης της ευρωζώνης και μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση.