ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H EKT εξετάζει επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων

H EKT εξετάζει επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων
AP

Καθώς τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους στην ευρωζώνη, δεν άργησαν και οι πρώτες ενδείξεις πως οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ θα είναι ηπιότερες. 

Μιλώντας στο Bloomberg, πηγές προσκείμενες στις σχετικές συνομιλίες δήλωσαν πως στελέχη της τράπεζας αρχίζουν να σκέπτονται να προχωρήσουν σε αυξήσεις επιτοκίων μικρότερες από αυτές στις οποίες αναφέρθηκε η Κριστίν Λαγκάρντ τον Δεκέμβριο, όταν δήλωσε πως είναι πιθανές περαιτέρω αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης, προκειμένου να ανακοπεί ο πληθωρισμός.

Οπως τόνισαν οι εν λόγω πηγές, που επέλεξαν την ανωνυμία, μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης δεν έχει ακόμη αποκλειστεί, αλλά αρχίζει να κερδίζει έδαφος η προοπτική να περιοριστεί η τράπεζα σε αύξηση μόνον κατά 25 μ.β. στη συνεδρίασή της τον Μάρτιο.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν πως οποιαδήποτε επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως υποχώρηση της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά την αποστολή της να διατηρεί σταθερές τις τιμές και να ανακόψει τον πληθωρισμό. Προσέθεσε, πάντως, πως δεν έχουν ακόμη ληφθεί σχετικές αποφάσεις και ότι είναι πάντα πιθανόν να αποφασιστεί μια αύξηση επιτοκίων κατά μισή εκατοστιαία μονάδα, όπως άφησε να εννοηθεί η κ. Λαγκάρντ τον περασμένο μήνα.

Οι διαρροές είχαν, πάντως, άμεσο αντίκτυπο στην αγορά συναλλάγματος, με το ευρώ να χάνει μέρος της ανόδου που είχε σημειώσει νωρίτερα, καθώς υποχώρησε στο 1,0835 δολ., ενώ είχε φθάσει στο 1,0869 δολ. Την ίδια στιγμή τα στοιχήματα στην αγορά παραμένουν περισσότερα υπέρ μιας αύξησης κατά 50 μ.β. τον Φεβρουάριο.

Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, η υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου, αλλά και η προοπτική ηπιότερων αυξήσεων των επιτοκίων από πλευράς της Federal Reserve έχουν προσφέρει μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών στα στελέχη της ΕΚΤ που προβληματίζονται με ποιον τρόπο θα συνεχίσουν την πλέον επιθετική στροφή σε περιοριστική νομισματική πολιτική, με τις πλέον επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων στην ιστορία της τράπεζας.

Το Δεκέμβριο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αποκλιμακώθηκε, με τις αυξήσεις των τιμών να περιορίζονται στο 9,2%, από το 10,1% που έφθαναν τον Νοέμβριο.