ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος χρόνου για τους Δήμους που ζητούν μείωση των αντικειμενικών αξιών

Τέλος χρόνου για τους Δήμους που ζητούν μείωση των αντικειμενικών αξιών
INTIME

Διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες, αλλά και στις τιμές ζώνης παντού, λίφτινγκ στους συντελεστές παλαιότητας και εμπορικότητας των ακινήτων, αυτόματη συμπλήρωση του Ε9, νέο μοντέλο αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα της αγοράς και ένας νέος ηλεκτρονικός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου συνθέτουν το παζλ των αλλαγών που δρομολογούνται για εφέτος στον φορολογικό χάρτη των ακινήτων.

Οι Δήμοι που διαμαρτύρονται για υπερβολικές αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων έχουν χρονικό περιθώριο έως σήμερα 20 Ιανουαρίου 2023 προκειμένου να υποβάλουν αιτιολογημένη γνώμη για τις τιμές ζώνης της περιοχής τους με το υπουργείο Οικονομικών να έχει ξεκαθαρίσει ότι οι όποιες αλλαγές γίνουν δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ.

Ο δρόμος για παρεμβάσεις στις αντικειμενικές τιμές έχει ανοίξει, με τον Δήμο Αθηναίων να ζητά τη μείωση τουλάχιστον στο μισό της αύξησης των αντικειμενικών αξιών στο σύνολο των διαμερισμάτων της Αθήνας, καθώς έχουν διαπιστωθεί «αδικίες και μεγάλες στρεβλώσεις».

Οι προτάσεις των δήμων θα τεθούν υπόψη της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών. Αφού μελετήσει τις προτάσεις η Επιτροπή θα υποβάλει τις προτάσεις της στον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος και θα λάβει την οριστική απόφαση για κάθε δήμο της χώρας. Εφόσον γίνει επανάληψη της διαδικασίας και προσδιοριστούν νέες τιμές, αυτές θα ισχύσουν από τον χρόνο έκδοσης της απόφασης και εφεξής. Ετσι, δεν θα επηρεαστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2022 και ενδεχομένως ούτε του 2023.

Παράλληλα, οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων αναμένεται να πιάσουν και πάλι δουλειά στο υπουργείο Οικονομικών. Αυτή τη φορά θα ασχοληθούν με τις 2.167 περιοχές - ζώνες που παραμένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος και εντός του 2023 θα αποκτήσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες. Οι περιοχές αυτές βρίσκονται κυρίως σε νησιά και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποτυπωθεί η αξία των ακινήτων, καθώς όχι μόνο δεν γίνονται πράξεις για να υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση, αλλά πρόκειται για περιοχές με πολύ μικρό αριθμό κατοίκων ακόμα και για ερειπωμένα χωριά.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την πιλοτική λειτουργία του αυτόματου συστήματος αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και όπου εντοπίζει αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα αναπροσαρμόζει τις τιμές ζώνης.

Τέλος, εντός των επομένων μηνών έρχεται μια νέα ψηφιακή υπηρεσία μέσω της οποίας η δήλωση Ε9 θα συμπληρώνεται αυτόματα με άντληση των στοιχείων από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ. Οι φορολογούμενοι, δηλαδή, δεν θα χρειάζεται να αλλάζουν οι ίδιοι τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους στο Ε9 κάθε φορά που προχωρούν σε κάποια αγοραπωλησία, γονική παροχή ή δωρεά ακινήτου. Το Ε9 θα ενημερώνεται αυτόματα με βάση τα στοιχεία των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων που υποβάλλονται πλέον υποχρεωτικά ηλεκτρονικά.